Chu Ťin-tchao a Medvěděv si kvůli plynu zatím neplácnou

Praha - Klíčová dohoda o dodávkách ruského plynu do Číny na příštích 30 let zatím zůstane bez podpisu prezidentů obou zemí Chu Ťin-tchaa a Dmitrije Medvěděva. Ti přitom doufali, že dohodu podepíší dnes na investičním fóru v Petrohradu. Obě strany se ale pořád dohadují o ceně. Podle ruské tiskové agentury Interfax by přitom historický kontrakt mohl mít hodnotu až bilion dolarů.

Spory o ceně brzdí celou dohodu už delší dobu. Společnost Gazprom, která má v Rusku monopol na vývoz plynu, nechce přijmout nižší cenu, než kterou dostává od svých hlavních zákazníků v Evropě. Ta se nyní pohybuje kolem 500 dolarů za tisíc metrů krychlových. Zástupci čínské společnosti CNPC zase naznačili, že nechtějí zaplatit více než 250 dolarů za tisíc metrů krychlových. Rusko se bojí, že pokud Číně ustoupí, zhorší to jeho pozici v Evropě.

Dohoda má být výhodná pro obě strany. Čína si chce plynem z Ruska zajistit dostatek energie pro svoji rostoucí ekonomiku. Pro ruský Gazprom je zase Čína alternativním trhem a snižuje vysokou závislost firmy na evropských zákaznících, kterou ruský premiér Vladimir Putin označil až za nadměrnou.

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Rusové stále věří v dokončení dohody a jednání mají pokračovat i nadále. „Není žádný spěch. Měli jsme velkou šanci podepsat dohodu při návštěvě prezidenta Chu Ťin-tchaa v Rusku, ale obě strany ještě musí prokázat pružnost,“ řekl novinářům ruský ministr pro energetiku Sergej Šmatko. „Očekáváme, že jednání budou pokračovat,“ dodal.

Podle dosavadních podmínek dohody by Rusko mělo dodávat do Číny z polí na poloostrově Jamal 30 miliard metrů krychlových plynu ročně přes plynovod, který vede oblastí Altaj na sever Číny. Ze stejné oblasti dostává plyn rovněž Evropa. Dalších 38 miliard metrů krychlových plynu ročně by měla Čína v budoucnosti dostávat z doposud nevyužitých polí ve východní Sibiři. Při ceně 500 dolarů za tiscích metrů krychlových by hodnota kontraktu měla činit jeden bilion dolarů.

Vydáno pod