Konec června se ponese ve znamení velkolepých dražeb

Londýn - Aukční síně Christie's a Sotheby's pořádají na konci června dražbu obrazů největších mistrů. Sběratelé se podle odhadů připravují, že za díla do svých sbírek zaplatí přes půl miliardy liber. Posledních několik aukcí přitom ovládali především sběratelé umění z Číny a Blízkého východu. I díky nim by se mohly částky za prodej vyšplhat na jedny z nejvyšších v historii.

Přední aukční síně se rozhodly vytáhnout na světlo jedny z nejcennějších objektů výtvarného umění. Mezi nimi je například Warholův portrét Debbie Harryové z osmdesátých let nebo Michelangelova kresba mužské figury ze šestnáctého století.

Helena Newmanová, aukční síň Sotheby's:

„Ve dvou týdnech představíme obrazy, jejichž celková hodnota přesahuje 250 milionů liber. Kupci teď mají zájem o to nejlepší. Takže víme, že budou spokojeni.“

Červnové aukce (zdroj: ČT24)

Trh s uměním se pomalu vrací na úroveň z roku 2007 a Christie's i Sotheby's budou v letošní letní aukci dražit i obrazy, které veřejnost mohla vidět naposledy třeba před sedmdesáti lety. „Na letní aukci budou v Christie's na prodej obrazy od Moneta, Van Gogha a Cézanna, všechny v muzejní kvalitě. Sběratelé, kteří sem míří, zvedli trh v minulých letech na velmi vysokou úroveň,“ uzavírá Jussi Pylkkaenen z aukční síně Christie's.