NWR posiluje své polské aktivity

Praha - Společnost New World Resources (NWR) rozšiřuje své působiště v Polsku. Před koncem letošního roku chystá zahájení výstavby uhelného dolu Debiensko. První uhlí tam pak začne těžit za šest let. Jen letos dosáhne výše investičních nákladů 50 milionů eur (1,2 miliardy korun). Firma NWR získala těžební licenci s platností 50 let.

Celkové náklady by se v Debiensku měly vyšplhat až na 800 milionů eur. NWR zde hodlá od roku 2017 těžit dva miliony tun koksovatelného uhlí ročně. „Plán je docela konzervativní, takže nemám žádné pochybnosti, že se na tu dvoumilionovou těžbu dostaneme. A pokud jde o dopad do zisku, to bude samozřejmě záležet na cenách uhlí v té době,“ říká finanční ředitel NWR Marek Jelínek.

Podle analytika Komerční banky Josefa Němého se dříve hovořilo o roční produkci až tři milióny tun, takže dnes oznámené číslo bylo trochu zklamáním. „Dobrou zprávou bylo to, že většinu bude představovat vysoce ziskové koksovatelné uhlí,“ dodává Němý. NWR získala 50letou licenci na těžbu v Debiensku už v roce 2008 a práci by zde mohlo najít zhruba 3 000 horníků. Dobytné zásoby dolu se odhadují na minimálně 190 milionů tun uhlí.

NWR posiluje své polské aktivity (zdroj: ČT24)

„Uhlí je tam hlavně koksovatelné – je to 7/8 koks a 1/8 energetické uhlí. Je víra v to, že ekonomika střední a západní Evropy pojede i v dalších letech příznivým tempem a tedy NWR bude profitovat z toho, že bude dodávat koksovatelné uhlí ocelářům,“ vysvětlil analytik Generali PPF Asset Management Petr Novák. Situace na energetickém trhu tomu nahrává. Poptávka po uhlí roste a NWR loni zvýšila tržby o 42 procent. Celkově vytěžila přes 11 miliónů tun uhlí.

Těžba uhlí
Zdroj: ISIFA/VLP/Oldřich Hájek