Ceny v eurozóně brzdí díky pozdním Velikonocům

Brusel – Inflace v eurozóně ekonomy mile překvapila mírným poklesem. V květnu totiž zpomalila na 2,7 z dubnových 2,8 procenta. Stalo se tak vůbec poprvé v letošním roce. Novináře o tom dnes informoval Evropský statistický úřad Eurostat. Analytici očekávali, že zůstanou spotřebitelské ceny na dubnové úrovni.

Zpomalení pomohl benzin i Velikonoce

Ještě v dubnu ceny rostly nejrychleji od října 2008. Podle Martina Van Vlieta z finanční skupiny ING za zpomalením růstu cen stojí dva faktory - propad cen pohonných hmot a Velikonoce, které tentokrát byly v pozdějším termínu, než je běžné. „To vedlo k vyšším útratám za zábavu v předchozím měsíci,“ podotkl. 

Howard Archer ze společnosti IHS Global Insight:

„Navzdory květnovému propadu by se inflace v eurozóně opět mohla v nejbližší době vydat vzhůru a je pravděpodobné, že se během léta bude pohybovat kolem tří procent.“

Ze zprávy Eurostatu bychom se ale ještě neměli příliš radovat. Analytici totiž nevylučují, že by inflace mohla opět citelně zrychlit. Čísla navíc netěší ani Evropskou centrální banku. „Pro Evropskou centrální banku je to ale stále příliš vysoko. Její výhled pro inflaci, obava z druhotných efektů, které by se mohly projevit nárůstem mezd, centrální banku udrží v náladě preferující zpřísnění měnové politiky,“ dodal Van Vliet.

Půjdou sazby nahoru až v červenci?

Výrazně se však nejspíš snížily šance, že by Evropská centrální banka mohla opět zvýšit úrokové sazby již v červnu, jak očekávali někteří ekonomové. Téměř bez výjimky nyní všichni předpokládají další růst úrokových sazeb až v červenci. „Úrokové sazby v eurozóně porostou postupně až na 1,75 procenta v posledních měsících letošního roku. Koncem roku 2012 by měly sazby dosáhnout až 2,50 procenta,“ uvedl Archer.

Inflace v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat