Pracovní morálka Čechů se zlepšila

Praha – Tvrdší podmínky na trhu práce přinesly za poslední dva roky zlepšení pracovní morálky zaměstnanců českých firem. Ačkoliv Češi stále v práci po obědě vyřizují na internetu soukromé záležitosti, je jejich pracovní morálka lepší než dříve. Vyplývá to ze sledování využití pracovního času společnosti TruconneXion. Ta během sledování počítačů zaměstnanců dvou set českých firem sledovala zvyklosti pracujících Čechů.

Vývoj pracovního trhu klade na zaměstnance stále tvrdší podmínky. Obava ze ztráty zaměstnání tak za poslední dva roky vedla ke zlepšení pracovní morálky zaměstnanců českých firem. Stále ale je kam se zlepšovat, neboť průměrný zaměstnanec stihne mezi sedmou hodinou ranní a pravým polednem vyřídit dvě třetiny své denní práce. Po obědě se ale vrací k počítači za ryze soukromými účely: osobní e-maily, sociální sítě nebo třeba on-line nákupy.

Češi se ale soukromým aktivitám v práci věnují často i později odpoledne. I když se pustí zpět k rozdělané práci, často ji prokládají třeba chatováním s přáteli. Průměrně stráví činnostmi, které nesouvisí s prací, asi deset minut za hodinu. To může postupem času být značný problém, protože definice pracovní doby se pomalu posouvá z času na výkon.

Pracovní morálka zaměstnanců českých firem stoupá (zdroj: ČT24)

Podle psychologů tak bude čím dál víc firem kontrolovat efektivitu svých zaměstnanců právě prostřednictvím monitoringu jejich počítačů. V souvislosti s tím se taky stále častěji zaměřují zaměstnavatelé na odvedený pracovní výkon svých podřízených, nikoliv na dobu strávenou v kanceláři.