Mobilní operátoři zlevnili před prázdninami datový roaming

Praha – Mobilní operátoři se již připravují na prázdniny a s nimi spojené odcestování svých klientů do ciziny. Firmy tak zlevnily datový roaming i telefonování ze zahraničí. Připojení k internetu vyjde v létě až o polovinu levněji, cena volání klesla až o 1,60 koruny, jak vyplývá z dnešních informací operátorů.

Po tlaku Evropské komise nabízí všichni tři operátoři limit na zahraniční datové přenosy. Vodafone a T-Mobile nabízí možnost určit si finanční limit, který nechce uživatel překročit, O2 má limit maximálního objemu stažených dat.

Roaming u společnosti Vodafone

Vodafone začal již v únoru nabízet možnost využívat i v zahraničí datové tarify určené pro Česko. V rámci služby Vodafone Passport data uživatel navíc k vnitrostátním cenám zaplatí 50 korun za den nebo měsíčně 177 korun.

„S tarifem Vodafone Passport data mohou naši zákazníci v cizině v mobilu surfovat zcela bez obav, protože je jeden MB dat přijde na necelých 90 haléřů, a když přečerpají měsíční datový limit, nezaplatí navíc ani korunu a mohou surfovat dál, jen se začnou připojovat pomalejší rychlostí,“ vysvětlil mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický.

Vodafone od července snížil cenu volání v EU a Chorvatsku o 1,60 koruny za minutu a příchozí hovor bude levnější o 1,31 koruny za minutu. Cena SMS klesne o 11 haléřů.

Roaming u společnosti T-Mobile

Až do konce září pak nabídne společnost T-Mobile datový balíček Travel&Surf se sníženou cenou z 990 na 490 korun měsíčně. Cena denního předplatného pro mobilní data ze zahraničí klesne z 60 na 29 korun do objemu tři MB a cena za 20 MB bude 149 korun namísto 240 korun.

T-Mobile zase rozšíří počet zemí, ve kterých je možné využít hlasový tarif Cestovatel, na 33 států. Novinkou je pak i nový tarif Twist Dovolená pro majitele předplacených karet. Ten sjednocuje cenu za minutu odchozího i příchozího hovoru na 6,90 koruny, SMS vyjde na 3,90 koruny a MMS na deset korun.

Roaming u společnosti Telefónica

Telefónica také už na jaře zlevnila základní sazby datového roamingu, které využívá většina zákazníků. V EU vyjde přenos jednoho MB dat na 24 korun, do té doby stálo stejnou sumu 100 kB. O polovinu, na 240 korun, pak zlevnil jeden MB přenesený ve zbytku Evropy. Navíc do konce září operátor nabízí balíček Eurodata 250 MB za sníženou cenu 480 korun místo běžných 2 388 korun.

Již tradičně bude Telefónica v létě nabízet roamingové tarify O2 Smart Roaming a O2 Eurotarif. O2 Smart Roaming nabízí 30 volných minut na příchozí hovory a levnější volání ze 14 prázdninových destinací. To je mnohdy výhodnější než regulovaný Eurotarif a navíc zahrnuje i země mimo EU.