Sazka je v konkurzu, Penta už si na ni brousí zuby

Praha - Dvě až 2,5 miliardy korun nabízí loterijní společnost Fortuna za získání loterijního byznysu Sazky. Oznámil to dnes večer mluvčí skupiny Penta, která Fortunu vlastní, Martin Danko. Sazka je ode dneška oficiálně v konkurzu. Znamená to mimo jiné, že už dosavadní představenstvo Sazky v čele s Alešem Hušákem nesmí nakládat s majetkem společnosti. Na to má teď právo jen insolvenční správce Josef Cupka.

Konkrétní cena, kterou chce Fortuna za transakci nabídnout, by závisela na aktuálním stavu aktiv Sazky. Finanční krytí nabídky zabezpečuje vedle Fortuny i samotná Penta. Nabídka přitom směřuje i k zaměstnancům Sazky a jejím někdejším akcionářům - sportovním svazům. Těm Fortuna nabízí 300 milionů korun ročně.

Skupina PPF, spolu se společností KKCG, tedy největší věřitelé Sazky, zatím o své nabídce a konkrétní částce za převzetí loterijní části Sazky otevřeně mluvit nechtějí. „Můžou to být dvě miliardy, může to být více, může to být méně,“ řekl v televizi Kamil Ziegler, manažer PPF, který stojí v čele takzvaného Sazka týmu.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Insolvenční správce Josef Cupka dnes vyzval věřitele, aby podali do středy nabídku na poskytnutí peněz k zajištění chodu společnosti. Zároveň taky ujistil zaměstnance, že společnost pokračuje ve své činnosti, a proto se nemusejí obávat o své pracovní pozice. Podle předsedy věřitelského výboru Josefa Novotného budou k zajištění chodu Sazky potřeba řádově stamiliony korun.

Martin Danko, mluvčí Penty:

„Naše nabídka se finalizuje, to znamená, že ve večerních hodinách bude doručena konkurznímu správci. Nabídku bude podávat Fortuna Entertainment Group, která je obchodována na burze a její finanční garance půjde ze strany Fortuny i samotné Penty. V případě, že by byla vyhodnocena jako nejlepší, tak řádově v několika desítkách hodin nebo dní jsme připraveni poskytnout kompletní finanční plnění.“

O uvalení konkurzu na zadluženou loterijní společnost rozhodla páteční schůze věřitelů a soud ji potvrdil. Oficiálně spadla Sazka do konkurzu dnes po zveřejnění této skutečnosti v insolvenčním rejstříku. Naprostá většina kompetencí, odpovědnosti a pravomocí představenstva Sazky i generálního ředitele Aleše Hušáka tím přešla právě na insolvenčního správce Josefa Cupku. Dosavadní Hušákovo vedení se nicméně chce proti uvalení konkurzu odvolat.

Hušák: Skartace dokumentů je nesmysl

Hušák se dnes taky ostře ohradil proti výrokům Kamila Zieglera z PPF o tom, že by se v Sazce mohly ničit některé dokumenty. „V žádném případě se v Sazce neskartovaly a neskartují žádné materiály. Není pravdou a je absolutním výmyslem, že by se činily jakékoliv kroky ke znemožnění nedělního losování Sportky a Šťastných deset. Nikdy jsem nedělal a nedělám kroky, které by byly v rozporu se zákonem. Sazka do poslední chvíle, do které na ni budu mít vliv, bude fungovat standardně,“ uvedl Hušák.

„Znepokojují nás poslední zprávy o skartaci materiálů, nabídky klíčovým zaměstnancům Sazky ze strany konkurenční Fortuny činěné s vědomím generálního ředitele. Ano, máme také signály o horečné aktivitě v Sazce během víkendu, která mohla vést ke znemožnění nedělního losování Sportky a Šťastných deseti. Ty signály nesvědčí o ničem dobrém,“ řekl Mladé frontě Dnes Ziegler. Ten stojí v čele týmu, který má vedení Sazky převzít.

Sazka se do insolvence dostala kvůli problémům se splácením výstavby O2 areny. Jejími akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. V úpadku je nejstarší loterijní firma v Česku od konce března. Sazka má stále licenci na provozování loterií, ministerstvo financí ale vede hned dvě správní řízení, která můžou vyústit v její odebrání.

Vydáno pod