Řecká obloha se zítra turistům uzavře

Praha/Atény – Lidé, kteří si na zítřek nebo středu naplánovali cestu do Řecka, se nejspíš nevyhnou komplikacím a pravděpodobným změnám času odletů. Země se totiž na 48 hodin ponoří do generální stávky, která se významně dotkne i letecké dopravy. V úterý podle plánu stávkující uzavřou letový prostor nad Řeckem hned dvakrát. Nejdříve mezi 7:00 a 11:00 místního času a poté ještě odpoledne od 17:00 do 21:00.

Lety se rušit nebudou, všechny jsou přesunuty

Letečtí dopravci přesouvají lety na časy mimo plánované protesty. Stejně budou nejspíše postupovat i ve středu, kdy 48hodinový protest proti vládním reformám pokračuje. „Stávka se dotkne deseti charterových letů Travel Service. Většinu letů budeme takzvaně předsouvat. Většinou čas odletu bude o dvě až tři hodiny předsunut před původní čas. O této skutečnosti samozřejmě informujeme cestovní kanceláře a ty informují posléze svoje klienty,“ uvedla mluvčí letecké společnosti Vlaďka Dufková. Posouvaly se také čtyři lety z letiště Ostrava-Mošnov. První místo v 5:00 odletí už ve 3:30.

Jan Papež:

„Podle mých zjištění a informací od našich členů se všechny lety, které jsou plánované na tu dobu stávky, podařilo přesunout do těch hodin, které budou fungovat.“

České aerolinie podle mluvčí Hany Hejskové zatím žádné lety přesouvat nemusí, protože jsou naplánovány mimo uvedené časy. Cestovní kanceláře aktuálně komunikují s klienty a oznamují jim nové časy odletů. „V tuto chvíli doporučuji čekat na telefonát z cestovní kanceláře, popřípadě, pokud takový telefonát nebo e-mail nedostanu, informovat se u své cestovní kanceláře o tom, kdy ve skutečnosti bude ten let do Řecka uskutečněn,“ radí mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Cestovní kanceláře informují o případných změnách letů své klienty s předstihem. „Na vlastní náklady jim prodloužíme pobyt na daném hotelu v případě, že by se klientům zkrátila jejich dovolená v destinaci o více než 12 hodin. Potom dostanou zpět úměrnou část ceny zájezdu,“ říká mluvčí CK Fischer Dan Plovajko.

Finanční odškodnění klienti nedostanou

Zítra do Řecka odlétá více než dva tisíce českých turistů, tvrdí mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. V případě přesunutí času odletu a dalšího zpožďování oproti plánované změně mají klienti cestovních kanceláří nárok na občerstvení. Opožďování letů je přitom vysoce pravděpodobné. Vzdušný prostor nad Řeckem totiž bude v době mimo plánované protesty hodně přeplněný, varuje Okamura. Finanční odškodnění cestujícím ale nikdo nevyplatí.

Do horší situace se ale dostali ti cestující, kteří nejsou organizovaní cestovním ruchem, a jsou tedy individuálními cestujícími. Nemají totiž nárok na žádnou náhradu škody a je třeba, aby se informovali u své letecké společnosti nebo na call centru.

Stávky řeckou turistiku neovlivní, ekonomiku už ano

Loni Řecko navštívilo 360 tisíc českých turistů a na žebříčku nejvíce navštěvovaných zemí pro letní dovolenou zaujímá čtvrtou příčku. Většina českých turistů ale směřuje na řecké ostrovy, kde většinu místních obyvatel živí turistický ruch a kde se protivládní protesty téměř nevyskytují. Řecká ekonomika jako celek ale zcela jistě stávku pocítí. „Ztráty zcela určitě půjdou do miliard eur,“ řekl ČT24 ekonom Pavel Neset.

Odliv turistů nicméně cestovní kanceláře nepozorují - alespoň ty české ne. Roste ale počet dotazů na to, jak to bude vypadat, pokud Řecko zkrachuje, tvrdí Papež. Řecko je však podle něj z hlediska turistiky rozděleno na státní a soukromé. Soukromá sféra se snaží plnit své povinnosti vůči svým klientům, a stávky ji tak nijak výrazně neovlivňují. Krach by chod země jistě ovlivnil, přímý vliv si ale nikdo neumí představit. „Doporučujeme spíše mít hotovost – a to dokonce v drobných – než kartu,“ radí Papež.

Jan Papež

„Sezona v Řecku vypadá úplně normálně i z hlediska ostatních zemí – ať už je to Německo nebo Británie, Řekové dokonce ani nezlevňují své hotelové kapacity, které zbývají, a dokonce se zdá, že na srpen je úplně vyprodáno.“