Kalouskovy škrty budou pokračovat i v příštích třech letech

Praha - Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) budou škrty pokračovat další tři roky. Ministři mají ušetřit vždy asi desetinu rozpočtu oproti roku předchozímu, jak uvádí server Aktuálně.cz. S takovými plány počítá nejnovější Kalouskova verze rozpočtu pro rok 2012. Dokument obsahuje i výhled, jak se bude škrtat v příštích letech. Kalouskův rozpočtový návrh musí během prázdnin schválit vláda a na podzim pak poslanci.

Přestože Věci veřejné protestovaly proti úsporám na učitelských platech, snižování vládního deficitu nakonec učitele, policisty, hasiče, vojáky, soudce, finanční úředníky, zemědělce i diplomaty stejně postihne. Každý resort musí ve svém rozpočtu na příští rok ušetřit zhruba desetinu proti roku letošnímu, v roce 2013 pak další desetinu.

Méně peněz pro školství

Kalousek plánuje velké škrty (zdroj: ČT24)

Škrty nejvíce postihnou šéfa vzdělávacího resortu Josefa Dobeše (VV), jelikož právě on rozděluje po sociálním resortu nejvíc peněz. Oproti rozpočtovému výhledu, který loni schválila sněmovna, tak přijde v příštím roce o 11 miliard a v roce 2013 o 23 miliard. Dohromady o osm miliard přijdou v roce 2012 ministr vnitra Jan Kubice (nestraník) a kolega u obrany Alexandr Vondra (ODS). V následujícím roce se tak jejich ztráta zdvojnásobí.

Resortem s privilegiemi však zůstává ministerstvo práce a sociálních věcí. Rozpočet ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) se totiž v roce 2012 zvýší o 14 miliard, v dalším pak o 21 miliard. Kalousek toto navyšování vysvětluje tím, že Drábek musí vyplácet důchody, které se budou zvyšovat zvláště v roce 2013 v důsledku zvýšení DPH.

Ztráty se nebudou týkat ani ministra dopravy Radka Šmerdy (nestraník), případně jeho nástupce, a šéfa zemědělství Ivana Fuksu (ODS). Kalousek tím kompenzuje tvrdé škrty z letoška. Doprava se pak může těšit, že v roce 2012 dostane o 12 miliard více oproti původnímu slibu na stavbu nových dálnic.

Státní maturita
Zdroj: ČT24
Vydáno pod