Vláda dala zelenou druhému pilíři penzijní reformy

Praha – Vláda schválila zákony nutné pro vytvoření druhého pilíře důchodového systému a úpravu dosavadního důchodového připojištění. Ve druhém pilíři si lidé budou moci na individuální účty u soukromých penzijních společností od roku 2013 převádět ze státního průběžného systému tři procentní body ze sociálního pojištění. Podmínkou bude, že si k nim přidají ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Vláda projedná i novelu zákoníku práce. Ta by mohla změnit rozsah práce na dohodu, způsob vypočítávání odstupného při propuštění, zaměstnávání na dobu určitou či zkušební dobu. Sněmovní rozpočtový výbor dnes také doporučil sněmovně schválit zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty od příštího roku z deseti na 14 procent.

Pokud vládní návrhy projdou oběma komorami českého parlamentu a podepíše je prezident, budou mít spořící lidé na výběr čtyři možnosti investování peněz s různým rizikem, ale i rozdílnou mírou výnosů. Penzijní společnosti totiž budou muset spravovat jejich peníze ve čtyřech fondech - všeobecném, který má investovat do státních dluhopisů, konzervativním, vyváženém a dynamickém. Druhý pilíř důchodového systému by měl podle návrhu vlády začít fungovat od roku 2013.

Miroslav Kalousek k úpravě druhého důchodového pilíře

„Návrh legislativně upravuje možnost každého občana ČR staršího 18 let vyvázat se částečně z druhého pilíře třemi procenty a s dalšími dvěma procenty, která si přidá ze svého, ukládat tyto prostředky ve druhém pilíři v některé ze společností, která bude mít povinně certifikovány čtyři fondy pro různé strategie investování.“

Budoucí důchodce se však bude muset rozmyslet do 35 let, zda se k tomuto systému připojí.

Zavedení druhého pilíře však nekritizuje jen opozice a odbory. Nelíbí se některým zaměstnavatelům a penzijní fondy, kterým by se reformou otevřely dveře k novému byznysu, si zase stěžují, že vláda neplánuje zavést spoření povinně, jak navrhovala Bezděkova komise. „Hrozí, že budou vydžusováni - to znamená skrze poplatky najednou zjistí na penzi, že tam mají tak asi 80 procent reálně toho, co tam vložili,“ říká stínový ministr financí z ČSSD Jan Mládek.

Podle návrhu zůstane po provedení transformace zachováno i samotné penzijní připojištění, které by mělo tvořit vedle nového pilíře a současného státního průběžného důchodového systému třetí pilíř systému penzí. V jeho rámci budou současní účastníci převedeni do fondů v transformované podobě.

Účastnické fondy - vyšší možnost investování i vyšší riziko

Do transformovaných fondů pak nebudou moci noví účastníci vstoupit, ale připojí se k takzvaným účastnickým fondům. Ty by měly mít na rozdíl do současných fondů větší možnosti investování. Mohou tak v nich být vyšší výnosy, ale za cenu vyššího rizika ztráty úspor. „Jeho stávajícím účastníkům bude umožněno buď setrvání v tzv. transformovaném fondu, anebo dobrovolný přechod do nového doplňkového penzijního spoření, dle jejich rozhodnutí. Návrh zákona tedy účastníkům stávajícího systému penzijního připojištění neukládá povinnost přejít do nového systému doplňkového penzijního spoření,“ stálo v podkladech pro dnešní jednání vlády.

Maximální výše státního příspěvku na penzijní připojištění se má zvýšit až na 2 760 korun ročně. V současnosti je to 1 800 korun za rok. Zvýšit se má ovšem i hranice pro jeho poskytování.

Nárok na státní příspěvek budou mít nově pouze lidé, kteří si budou měsíčně ukládat minimálně 300 korun. V současnosti jej dostávají i ti, kteří si ukládají stokorunu měsíčně. Lidé, kteří si budou spořit minimálně 300 korun, by podle návrhu nově dostávali od státu měsíčně 90 korun. Nad třistakorunové úspory by za měsíc obdrželi 90 korun a 20 procent ze spořené částky. Pokud si člověk bude měsíčně spořit 1 000 a více korun, bude od státu měsíčně dostávat 230 korun.

Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil sněmovně schválit zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty od příštího roku z deseti na 14 procent. Od roku 2013 se mají obě sazby sjednotit na 17,5 procenta. Návrh se bude definitivně schvalovat na některé z příštích schůzí, zatím není jasné, kdy se tak stane. Opozice s návrhem nesouhlasí, ve výboru ho podpořili pouze koaliční poslanci.

  • Miroslav Kalousek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2092/209117.jpg
  • Jednání tripartity autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2035/203479.jpg
  • Peníze autor: Hynek Glos, zdroj: ISIFA/Lidové noviny http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2604/260339.jpg
Vydáno pod