Pozor na nebezpečné čínské pohárky s 3D obrázky

Praha - Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před používáním půllitrových pohárků s víčkem, brčkem a zátkou na brčko z Číny. Na vnější straně jsou umístěny 3D obrázky s dětskými motivy. Podle inspektorů je však vnitřní strana výrobku závadná. Z plastu se totiž uvolňuje toluen, který dráždí oči a dýchací cesty. Za výrobou pohárků stojí čínská firma Jieyang Haixing Plastic & Rubber Co., Ltd. V Česku je pak distribuuje Velkoobchod Orion z Litomyšle.

Převažující barevné provedení pohárků je oranžové, růžové či modré. Do dna je vylisován symbol výrobku určeného pro styk s potravinami (pohárek s vidličkou), označení materiálu (05) a země původu.

mluvčí MZ Vlastimil Sršeň

„Laboratorními testy byl zjištěn toluen. Tato organická látka se vyznačuje výrazným charakteristickým zápachem, dráždí oči a dýchací cesty.“

„Vnitřní části pohárků po sejmutí víka vykazovaly silný pach a za podmínek odpovídajících použití způsobily výrazné zhoršení organoleptických vlastností modelové kapaliny,“ upřesnil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Výskyt na trhu nahlásily české úřady do evropského systému rychlého varování RASFF.

Toluen je organické rozpouštědlo, zneužívané jako droga k čichačství. Vyvolává pocity podobné alkoholovému opojení, čichačům může způsobit těžké selhání dýchání a srdeční činnosti až úmrtí.