Pražské burze se ve druhém pololetí blýská na lepší časy

Praha – V posledních měsících se nad finančními trhy vznášela hrozba řeckého bankrotu. Konec června ale přinesl i konec této hrozby – alespoň prozatím. Krom toho už taky odzvonilo kvantitativnímu uvolňování ve Spojených státech. Právě podobné zprávy ze zahraničí ovlivňovaly i dění na pražské burze a rozhodování českých investorů. Teď všichni upírají zrak k druhému pololetí? Jak se budou vyvíjet české akcie nebo třeba ceny zlata?

Makléři a analytici oslovení Českou televizí věří, že by české akcie měly do konce roku posílit. Zájem bude o všechny velké tituly na pražské burze a také o další firmy, které vyplácejí dividendu. „Pražská burza bude hodně závislá na světovém dění. Bude důležité sledovat jednak, jak se vyvíjí americká ekonomika, kdy v tuhletu chvíli jsme viděli určité náznaky zpomalování, ale osobně si myslím, že se dynamika růstu bude opět zvětšovat,“ míní makléř Fio banky David Brzek.

Podle Komerční banky by mohl index PX ve druhé půlce roku posílit na 1 260 bodů, zatímco dnes se jeho hodnota pohybuje kolem 1 230. Během letošního prvního pololetí se ale index podíval mnohem výše – až ke 1 276 bodů.

Anketa ohledně vývoje pražské burzy (zdroj: ČT24)

A které tituly pražské burzy slibují nejlepší zisky? Odborníci by většinou sázeli na energetické firmy. „Co se týče oživení v Japonsku, tak na to by mohlo ke konci roku reagovat pozitivně NWR,“ uvedl analytik České spořitelny Petr Bártek. „Myslím si, že dobré výkonnosti bude i nadále dosahovat ČEZ,“ odhadl Brzek.

Po předchozích propadech by se v druhém pololetí mohlo dařit také bankovním titulům. „V případě pozitivního řešení řeckého problému by mohla reagovat dobře Komerční banka, kde by se mohly rozptýlit obavy o letošní zisk,“ dodal Bártek. A potáhnou také firmy, ve kterých se blýská na výplatu dividend. „Mě to stále víc táhne zůstat u těch dividendových firem. Ať už u těch, které mají dividendu před sebou – to je třeba Pegas a Telefónica O2. A pak ty klasické dividendové tituly s výplatou až v příštím roce, jako je Philip Morris i ČEZ,“ radí analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

A co zlato? Krátkodobě spíš stagnace, dlouhodobě růst

V poslední době investory ve velkém lákalo především zlato. Jeho cena atakovala rekordy. Jenže období rekordů se už alespoň pro nejbližší dobu nejspíš chýlí ke konci. Situace v arabském světě se uklidňuje, a tak se snižuje i nejistota, která investory nutila právě k investicím do zlata. Očekává se také zrychlení růstu americké ekonomiky, což zvyšuje výnosy z amerických státních dluhopisů. Brzy by se proto mohl začít zlepšovat kurz dolaru na úkor zlata.

Podle Investičního webu to povede alespoň ve třetím čtvrtletí k mírnému poklesu ceny zlata. Ze současných 1 526 dolarů by se drahý kov mohl dostat pod 1 500 dolarů, avšak pod hranici 1 400 dolarů by se dostat neměl. „Korekce zlata je očekávána mezi 10 až 20 procenty ze současné úrovně,“ odhaduje redaktorka Investičního webu Michaela Toperczerová.

V dlouhodobém horizontu ale žádný velký výprodej zlato nečeká. V dalších dvou letech podle prognózy finanční skupiny Erste Group jeho cena poroste. Za 12 měsíců by se mohla dostat až na 2 000 dolarů za unci. Zvýšený zájem o nákupy zlata totiž stále přichází z Číny a Indie.

  • Parket pražské burzy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/156/15569.gif
  • Zlato autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2341/234005.jpg