Průmyslu se daří, zato stavebnictví skomírá

Praha - Průmyslová výroba v Česku v květnu meziročně prudce zrychlila. Oproti loňskému květnu vzrostla o 15,2 procenta. V dubnu to přitom bylo o necelých pět procent. V květnu se zvýšila i hodnota nových zakázek, a to o 5,2 procenta. V propadu naopak pokračovalo stavebnictví. Po dubnovém šestiprocentním poklesu v květnu ztratilo 4,9 procenta.

Průmysl dělá odborníkům radost, v květnu jim vyrazil dech. „Toto číslo překvapilo nás i trhy. Čekal se jednociferný růst okolo devíti procent. Toto číslo je výrazně lepší, je to nejvyšší růst od ledna letošního roku,“ upozornil hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která rostla téměř o třetinu. Výroba strojů a zařízení si polepšila o 22,7 procenta a výroba elektrických zařízení o 25,7 procenta. Největší propad naopak zaznamenala výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení. Klesala také výroba potravinářských produktů a nábytku.

Ke zlepšování situace v průmyslu stále pomáhá především export, domácí poptávka je slabá. To by mohlo podle odborníků do budoucna zadělat na problémy. Světová ekonomika totiž znovu začíná zpomalovat. Ochabl i růst německého průmyslu, který je největším odběratelem českých výrobků. „Dnešní data ukazují, že český průmysl je opět na růstové trajektorii. Přesto bychom nebyli tak optimističtí. Stále je český průmysl závislý na dvou faktorech: jak se daří německé ekonomice a jaká je evropská poptávka po motorových vozidlech,“ podotkla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Stavebnictví zatím skomírá, zlepšení přichází jen pomalu

Jan Bureš, ekonom

„Stavebnictví se dostává z krize velice pomalu. To je do velké míry dáno i tím, že do krize jsme vstupovali s rekordní zásobou nedostavěných bytů. Byl tady poměrně výrazný převis nabídky nad poptávkou.“

Stavebnictví zažívá v posledních měsících propad. Počet dokončených bytů v květnu v porovnání se stejným obdobím loňského roku klesl téměř o pětinu. Největší propad zaznamenala výstavba bytových domů, kde počet dokončený bytů klesl skoro o polovinu. Naopak o 2,3 procenta více bytů než před rokem se podařilo dokončit v rodinných domech.

Statistiky nicméně naznačují, že do budoucna by se mohla situace ve stavebnictví začít zlepšovat. Počet zahájených bytů v květnu totiž stoupl o 6,4 procenta. Výrazněji přitom rostla výstavba rodinných domů. Zejména inženýrské stavebnictví nicméně zřejmě budou i nadále dusit úspory ve výdajích státu.

I když se v květnu zahájila stavba necelých 3 tisíc bytů, podle prezidenta svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše zůstává stavebnictví stále hluboko pod předkrizovou úrovní. „Nárůst tady sice je, ale srovnáváme to s květnem loňského roku, který byl hluboce v propadu. Jestli hovoříme o třech tisících zahajovaných bytech, tak je potřeba si uvědomit, že do roku 2008 jsme zahajovali a dokončovali v průměru kolem 30 tisíc bytů,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24.

  • Průmysl autor: AP Photo, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1862/186157.jpg
  • Nové domy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2698/269716.jpg