Tipsportca nebude. Nahradí ji Tipšestka

Praha – Nová číselná loterie, kterou chce v pondělí spustit společnost Tipsport, se nesmí jmenovat Tipsportca. Start loterie však není ohrožen, Tipsport použije název Tipšestka (Tip6ka). O zákazu použití jména Tipsportca dnes předběžným opatřením rozhodl soud, informovala o něm i mluvčí loterijní společnosti Sazka Lenka Tichá. Podle ní je název Tipsportca za hranicí porušování práv k ochranným známkám, jejichž majitelem je Sazka.

Název Tipšestka podle Tipsportu zřetelně avizuje, že se v loterii bude tipovat šest čísel z 36. Reklamní tváří loterie zůstává moderátor Leoš Mareš. Inovovanou propagační kampaň, v níž hraje Mareš dominantní roli, nasadí Tipsport příští týden.

Nový název číselné hry hledalo vedení Tipsportu celý pátek. Nápady jí posílali i sázkaři. „Celý den nám na mail chodí tipy - mezi nimi například tipsporťák, tipka nebo tipsportík,“ uvedl mluvčí společnosti Jiří Hadrava.

Jiný název je jedinou změnou v loterii Tipsportu. Podle plánů firmy se začnou přijímat sázky do nové loterie už v pondělí. První losování výherních čísel v nové loterii Tipsportu se má uskutečnít v neděli 17. července. Další losování budou vždy probíhat v týdenních cyklech.

Sázející musí k výhře uhodnout aspoň tři ze šesti tažených čísel (tzv. výhra ve 4. pořadí), v případě správného tipování všech šesti čísel získává výherce výhru v 1. pořadí. Nevyplacená výherní jistina daného sázkového týdne se převádí do dalšího sázkového týdne formou Jackpotu, o který se následně navyšuje suma pro výherce 1. pořadí, a to neustále do té doby, dokud někdo tuto výhru nezíská.

Tipsport je přesvědčen, že přidáním dvou písmen neporušil předpisy

„Při hledání názvu pro naši loterii jsme pochopitelně vycházeli z obchodního názvu naší společnosti a dalších dlouhodobě užívaných korporátních znaků. Jsme přesvědčeni, že přidáním dvou písmen jsme neporušili žádné obecně právní předpisy,“ prohlásil k původně plánovanému názvu ředitel Tipsportu Petr Knybel. Předběžné opatření soudu je podle něj velmi překvapivé a nepříjemné. „Dnes jsme se se zástupcem Sazky Josefem Cupkou dohodli, že v této věci nebude ani jedna strana podnikat další soudní kroky,“ dodal.

Na soud se kvůli názvu nové loterie Tipsportca obrátila Sazka. Název podle ní až příliš připomíná její Sportku. „Městský soud v Praze rozhodl ve prospěch Sazky a vydal usnesení o předběžním opatření. Na základě něj je Tipsport povinen zdržet se dočasně užívání označení Tipsportca pro název jakéhokoliv svého produktu. V praxi to znamená, že musí číselnou loterii přejmenovat,“ uvedla Tichá.

Loterijní trh se po 54 letech monopolu Sazky otvírá konkurenci. Kromě Tipsportu plánuje zpuštění zbrusu nové hry také Fortuna. Její loterie ponese název Fortuna Lotto a rozběhnout by se měla v pondělí 18. července. Licenci na provozování číselných loterií už od ministestva financí dostala také sázková kancelář Chance a Synot Tip.