Linka ČSA mezi Prahou a Bratislavou končí

Praha – Od 1. srpna pozastaví České aerolinie linku mezi Prahou a Bratislavou. Důvodem je podle ČSA ztráta ekonomického smyslu poté, co společnost nedávno zavedla několik přímých linek z Bratislavy do evropských metropolí. Linku využívali především cestující z Bratislavy, západního Slovenska i spádových oblastí jižní Moravy, kteří v Praze přestupovali na další lety. Letecké spojení mezi oběma městy 29. října 1923 bylo historicky prvním letem ČSA.

„Poté, co České aerolinie 23. června připojily Bratislavu přímo ke světové síti linek aliance SkyTeam, odpadla nutnost cestovat s přestupem,“ prohlásila mluvčí ČSA Hana Hejsková. Kvůli tomuto snížení zájmu o lety mezi oběma hlavními městy podle ČSA nedává provozování této linky ekonomický smysl. Její provoz proto od 1. srpna skončí. Termín, dokdy bude linka pozastavená, není stanovený, doplnila Hejsková. „Tento krok je předpokládaným přizpůsobením provozu společnosti zájmu cestujících, vývoji na trhu a obchodním příležitostem,“ řekl viceprezident pro obchod a marketing ČSA Jiří Marek.

ČSA nyní nabízejí cestujícím z Bratislavy téměř čtyřnásobný počet míst na linkách do evropských destinací oproti dosud nabízeným letům s přestupem přes Prahu, uvedla společnost. Od 23. června létají ČSA ze slovenské metropole do Amsterodamu, Barcelony, Bruselu, kyperské Larnaky, Paříže a Říma. Před přidáním nových spojení z Bratislavy do evropských měst vypravovaly ČSA mezi hlavními městy Česka a Slovenska dva lety denně. Loni na této trase přepravily téměř 60 000 lidí.

ČSA už letos zrušily plánovanou linku do ukrajinského Charkova. Létat měla původně od počátku června, později aerolinky začátek letů o měsíc posunuly a nakonec spoj vůbec nespustily. Podle serveru Planes.cz byly všechny linky do Charkova zrušeny z komerčních důvodů.