Nejvyšší platy slibuje bankovnictví a pojišťovnictví

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo žebříček oborů, ve kterých si lidé vydělají nejvíc peněz. V soukromé sféře stále vede bankovnictví a pojišťovnictví - kde průměrná mzda přesáhla 54 tisíc korun. Podstatně hůř jsou pak na tom třeba zaměstnanci v nepodnikatelském sektoru - třeba v oblasti kulturní a rekreační činnosti průměrný plat nedosahuje ani dvaceti tisíc. Necelých 13 tisíc si pak každý měsíc odnesou domů lidé pracující v sektoru hotelnictví, stravování a pohostinství.

Platy v bankovnictví a pojišťovnictví podstatně převyšují celostátní mzdy. Špatně si nevedou ani odborníci v oblasti informačních technologií. Ti v průměru vydělávají více než 40 tisíc měsíčně, zatímco celková průměrná mzda jen o málo přesahuje 24 tisíc korun. „Společnosti opravdu musejí připlácet a myslíme si, že v některých momentech připlácejí víc, než je potřeba, ovšem nemají jinou možnost,“ řekl o situaci v IT sektoru Lubomír Valenta ze společnosti Profesia.

Pokud se právě rozhodujete, na jakou školu zamířit, nebo před volbou zaměstnání stojí vaše děti a chtěly by v budoucnu solidně vydělávat, nemusíte se navíc bát, že v krátké době bude v žebříčku lukrativních povolání všechno jinak. „Pořadí jednotlivých oborů je poměrně stabilní, příliš se nemění,“ podotkla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Ve státním sektoru platy kolem 20 tisíc

Ve státní sféře jsou pak platy narozdíl od té soukromé, tradičně nižší. Nejvíc peněz nosí každý měsíc domů zaměstnanci veřejné správy, obrany a sociálního zabezpečení. V porovnání s podnikatelským sektorem se však zaměstnanci ve státní sféře musí smířit s mnohem menšími platy – v průměru se pohybují kolem 20 tisíc korun.

Číšníci mají nízké platy, přilepšují si ale spropitným

Nejnižší platy vůbec pobírají lidé pracující v oblasti ubytování, stravování a pohostinství. Jenže odborníci upozorňují na to, že tady jsou nízké mzdy víc než kde jinde jen papírové. Mnoho lidí sice oficiálně pracuje za minimální mzdu, ale další peníze dostává bokem – například v podobě spropitného nebo dalších odměn.

„Co si budeme říkat, nějaké to všimné každý z nich dostane. I Asociace hotelů a restaurací často upozorňuje, že by se mělo dělat něco s šedou ekonomikou,“ upozornil prezident Asociace hotelů a restaurací Pavel Hlinka.

Pokud nejste se svým platem spokojeni, je právě nyní podle pracovních agentur ta nejlepší doba, změnit místo. Pracovní trh se už z hospodářské krize zotavil a nabídek je hodně. Nejvíce firmy shánějí obchodníky a strojaře. I absolventi ale teď mají poměrně velkou šanci na uplatnění. Počet pro ně vhodných nabídek totiž ve srovnání s loňskem vrostl téměř o polovinu.