Nezaměstnanost byla v červnu nejnižší za dva roky

Praha - Červnová nezaměstnanost přinesla Česku nejnižší číslo za poslední dva roky. Proti květnu poklesla její míra o 0,1 procentního bodu na 8,1 procenta. Celkem bylo na úřadech práce registrovaných 478 775 lidí, tedy téměř o 11 200 méně než v květnu. Z tohoto počtu mohlo 460 321 okamžitě nastoupit do zaměstnání. Zvýšil se rovněž počet volných pracovních míst, jak vyplývá z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Čísla se vesměs shodují s odhady analytiků.

Klesající tendence se u počtu nezaměstnaných objevuje již pátý měsíc po sobě. Volných pracovních míst bylo na konci června 38 416, což je o dvě procenta, tedy o 767 míst více než na konci května. Na jedno volné pracovní místo v červnu připadalo v průměru 12,5 uchazeče, nejvíc to bylo v okresech Děčín se 40,6 zájemce na jedno místo, Teplice (34,9) a Jeseník (34,7).

Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin

„Optikou posledních několika měsíců se jedná o slušný výsledek, ale nezapomeňme, že v červnu 2008, tedy před krizí, bylo téměř 152 tisíc volných pracovních míst a nezaměstnanost se pohybovala na pěti procentech, tedy nejníže za dlouhá léta. Na jedno místo tehdy čekali necelí dva uchazeči, z čehož je patrné, že dnešní statistika není žádným zázrakem.“ 

V porovnání s předchozím měsícem v červnu klesl i počet absolventů škol a mladistvých registrovaných na úřadech práce. Na konci června jich bylo 23 671, což je o 3 785 méně než v květnu a o 334 méně než v červnu loňského roku.

Česko má v evropském srovnání nízkou nezaměstnanost

V porovnání s ostatními evropskými státy se České republice daří velmi dobře, jak uvedl vrchní ředitel Sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce MPSV Karel Machotka: „Pouze pět států Evropské unie má nižší nezaměstnanost než ČR. Podle metodiky Eurostatu máme nezaměstnanost 6,3 procenta.“ Nejnižší nezaměstnanost je na Maltě, v Nizozemsku či v Německu a pohybuje se mezi pěti až šesti procenty.

Nově bylo v průběhu června na úřadech práce zaevidováno celkem 46 195 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo více o 1 568 osob a proti stejnému období loni méně o 2 593 osob.

Ekonomové očekávají v dalších měsících nárůst nezaměstnanosti

Analytici míní, že za červnovým poklesem nezaměstnanosti stojí především průmysl a sezonní práce. Další pokles se však podle nich v červenci opakovat nemusí, podíl lidí bez práce například kvůli přílivu absolventů škol na úřady práce opět poroste. „Všechny proexportní firmy nabírají pracovníky, protože se jim zvyšují zakázky. Nabídek na jednoho uchazeče jsou dvě až tři volná místa právě v průmyslu,“ uvedl specialista na trh práce společnosti LMC Petr Skondrojanis.

Graf vývoje nezaměstnanosti v ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ

„Firmy a podniky jsou na koni, dostávají více zakázek, nabírají zaměstnance, produkce se lineárně zvyšuje,“ komentoval vývoj nezaměstnanosti analytik společnosti Home Credit Michal Kozub. To podle něj dokumentuje také vývoj průmyslu, který v květnu vzrostl o 15 procent. Výrazná změna k lepšímu je vidět například v okrese Jeseník, který dlouhodobě patří k okresům s nejvyšší nezaměstnaností. „Ještě v lednu tam nezaměstnanost dosahovala hranice 21 procent, ke konci června nemělo práci 13,9 procenta lidí,“ dodal.

I další analytici přičítají pokles nezaměstnanosti vývoji v průmyslu. Není to však podle nich jediný důvod, proč se počet lidí registrovaných na úřadech práce snižuje. „Stejně jako v předchozích měsících i tentokrát zafungovaly sezonní práce v zemědělství a ve službách,“ uvedl Petr Dufek z ČSOB.

Evidenci v červnu opustilo 57 376 uchazečů, což je o 11 137 méně než v předchozím měsíci a o 5 691 osob méně než v červnu 2010. Do nového zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 36 558 osob, tedy o 10 608 méně než v předchozím měsíci a o 4 572 méně proti červnu 2010. Bez umístění bylo z evidence vyřazeno 20 818 nezaměstnaných.

Nejvíc nezaměstaných opět na Mostecku, Bruntálsku a Děčínsku

Nejvyšší nezaměstnanost registrovaly okresy Most, 15,9 procenta, Bruntál, 14,4 procenta a Děčín, 13,6 procenta. Naopak nejnižší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v okresech Praha-východ, 3,6 procenta, Praha-západ a hlavní město Praha, po 3,9 procenta, Mladá Boleslav, 4,6 procenta, a Benešov, 4,9 procenta.

V 73 okresech byl zaznamenán meziměsíční pokles nezaměstnanosti. Nejvýraznější byl v okresech Jeseník, o 7,6 procenta, Znojmo, o 5,2 procenta, a Jindřichův Hradec, o 4,5 procenta.

Vydáno pod