Zamíří Řecko po jednání eurozóny k řízenému bankrotu?

Brusel - Řecko podle nizozemského ministra financí Jana Keese de Jagera směřuje k řízenému bankrotu. Podle něj je to po pondělním jednání eurozóny legitimní možnost, navzdory odporu Evropské centrální banky (ECB). Evropská unie pravděpodobně svolá na pátek kvůli prohlubující se dluhové krizi v eurozóně mimořádný summit. Do problémů se totiž nově dostaly i Itálie a Španělsko, dvě velké ekonomiky, které by eurozóna mohla na rozdíl od Řecka, Irska a Portugalska zachraňovat jen s velkými obtížemi.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

„Dostali jsme se ze začarovaného kruhu. Velmi složitého začarovaného kruhu, který tvořila protichůdná vyjádření. Na jedné straně o zapojení soukromého sektoru (do nového záchranného programu pro Řecko) a na druhé o nutnosti vyhnout se řízenému bankrotu,“ zdůraznil šéf nizozemské pokladny před začátkem dnešního zasedání ministrů financí všech 27 členských států EU.

V noci na dnešek přijali ministři financí eurozóny prohlášení, které opakovalo obecné fráze o nutnosti zachovat stabilitu zemí platících evropskou jednotnou měnou za každou cenu. Šéfové státních pokladen sice připustili možnost prodloužení splatnosti řeckých dluhopisů či zpětného odkupu dluhopisů prostřednictvím záchranného fondu eurozóny. „Dostali jsme se ze začarovaného kruhu, který vytvořila protichůdná vyjádření. Na jedné straně o zapojení soukromého sektoru a na druhé o nutnosti vyhnout se řízenému bankrotu Řecka,“ prohlásil Jan Keese de Jager, nizozemský ministr financí.

Jean-Claude Juncker, šéf ministrů financí eurozóny:

„Zásadní je, že ministři znovu potvrdili absolutní odhodlanost zajistit stabilitu eurozóny. Jsou připraveni přijmout další opatření, která zlepší její odolnost proti šíření dluhové nákazy.“ 

Nicméně ECB v prohlášení zdůraznila, že trvá na nutnosti odvrátit jakoukoliv možnost bankrotu. „ECB evidentně v prohlášení hájí svoje pozice, ale 17 ministrů financí eurozóny to nevyloučilo (řízený bankrot), a tak máme více možností řešení,“ doplnil nizozemský ministr financí.

Sedmnáctku zemí platících eurem netrápí pouze Řecko, s nedůvěrou investorů se potýká také Itálie. Finanční trhy nevěří, že je země s druhým nejvyšším dluhem v unii, ve výši 120 procent HDP, schopná dostát svým dlouhodobým závazkům.

Situace je komplikovaná i v Itálii

I tentokrát ovšem hlavní evropští představitelé situaci mírní. „Itálie je uprostřed rozpočtových rozhodnutí, která nejsou jednoduchá, ale návrh představený italským ministrem financí je velmi přesvědčivý. Itálie je na správné cestě,“ podotkl Wolfgang Schäuble, německý ministr financí. Na obavy z rozšíření dluhové krize ale reagují komodity. Cena americké lehké ropy WTI klesla pod 94 dolarů za barel. Na rekordu je pak cena zlata vyjádřená v eurech - přes 1 114 eur za trojskou unci.

V pátek, kdy by se měl konat unijní summit, zveřejní navíc unijní dohledové orgány výsledky zátěžových testů bank. Je možné, že některé budou vyžadovat finanční injekce od národních vlád, aby je neohrozilo případné další prohloubení problémů v eurozóně. Pokud by trhy přijaly výsledky testů výrazně negativně, země platící evropskou jednotnou měnou by se ocitly ve značných problémech.

Tomáš Zídek: 

„Pokud přijde propad, což si nemyslíme, protože ministři doufají, že transparentnost zveřejnění napomůže k uklidnění situace, pak by se muselo urychleně mezi členskými státy EU jednat o nástroji EFSF.“

Pokud trhy zareagují na páteční zveřejnění zátěžových testů bank negativně, unie začne okamžitě jednat o navýšení záchranného fondu eurozóny (EFSF). Novinářům to dnes po jednání ministrů financí EU v Bruselu řekl náměstek ministra financí Tomáš Zídek.