Za poslední rok si evropský průmysl připsal 4 procenta

Brusel – Situace v evropském průmyslu se zlepšuje. V květnu v porovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostla průmyslová výroba v Evropské unii i v eurozóně shodně o 4 procenta. Loňský květen přitom pro průmysl znamenal nástup oživení, byť se srovnával s nízkou srovnávací základnou z roku 2009. Už od letošního března nicméně tempo růstu průmyslu zpomaluje.

V meziměsíčním srovnání si průmyslová výroba polepšila jen mírně. V porovnání s dubnem si v květnu v eurozóně připsala 0,1 procenta, zatímco Evropské unii se dařilo o něco lépe. Hlásí růst o 0,4 procenta.

Meziměsíčně v květnu nejvyšší nárůst hlásí statistici u Litvy (pět procent), Slovinska (+ 4,1 procenta), Portugalska (2,8 procenta) a České republiky s Dánskem (shodně 2,7 procenta). Největší propad naopak zaznamenal průmysl v Estonsku, kde výroba klesla o 2,5 procenta.

I v meziročním srovnání si Česká republika stála v květnu v porovnání s ostatními dobře. Průmysl v ní narostl během roku o 12,6 procenta, což je druhé nejvyšší číslo po Estonsku (26,1 procenta). Největší pokles připadá krizí stiženému Řecku, jehož průmysl za poslední rok klesl o 10 procent.