Někteří výrobci jogurtů používají neprokázaná tvrzení

Praha - Někteří výrobci jogurtů používají na obalech a v reklamě neprokázaná tvrzení o blahodárných účincích svých produktů. Upozorňuje na to spotřebitelský časopis dTest, podle kterého tvrzení výrobců prověřuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).

„Výrobci jogurtů v posledních letech obohacují své produkty o probiotika, tedy mikroorganismy, která osidlují střeva a mění v nich složení mikroflóry. Snaží se přitom spotřebiteli vnutit názor, že jedině takto obohacený jogurt mu zlepší zdraví a imunitu,“ stojí v tiskové zprávě časopisu dTest. Podle úřadu EFSA se ale deklarované účinky probiotik nepodařilo dosud žádnému výrobci prokázat.

EFSA sice probiotika nezakázal, ale chce zabránit klamavé reklamě s nimi spojené. Velkou část tvrzení o zdraví příznivých mikroorganismech totiž označil za neprokázaná, a Evropská komise již vydala nařízení, podle kterého je nutné tvrzení vědecky doložit, nebo ho přestat používat.

Blahodárný vliv musí být schválen

Vedení časopisu dTest s poukazem na vlastní průzkum tvrdí, že přesto výrobci tato tvrzení nadále umísťují na kysaných mléčných výrobcích určených pro tuzemský trh. Posílení imunity či blahodárný vliv jogurtů na lidské zažívání v Česku slibuje hned několik značek jogurtů.

„Podle ministerstva zemědělství lze od 19. ledna loňského roku používat na výrobcích pouze schválená tvrzení. Na základě výkladů jiných platí uvedené dokonce již od ledna 2008, kdy skončilo podávání žádostí o schválení výživových tvrzení,“ upozornil časopis dTest.

Vavrečka: Firmy dělají z jogurtů lék

Podle Jana Vavrečky, který přednáší evropské podnikové právo na VŠE v Praze, potravináři připisují svým výrobkům vlastnosti léčiv, ačkoliv neprošly schvalovací procedurou. „Kdyby potravinářská inspekce využila svého práva a začala tvrzení firem kontrolovat, mohlo by to mít pro potravinářský průmysl vražedné důsledky,“ podotkl Vavrečka.

Michal Němec z Českomoravského mlékárenského svazu má na věc odlišný pohled. „Firmy by dle jeho názoru neměly ze svých pozic ustupovat, pokud EFSA nevydá definitivní seznam schválených tvrzení,“ stojí ve zprávě časopisu dTest.

Vydáno pod