USA by mohly brzy přijít o nejlepší rating

New York - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service jako první z velkých agentur zařadila rating Spojených států do režimu pozorování s možností jeho snížení. Znamená to, že Spojené státy by o nejvyšší možný rating Aaa mohly přijít už v horizontu několika týdnů. Amerika může ceněný rating ztratit kvůli tomu, že se její politici stále nedohodli na zvýšení stropu pro zadlužení.

Snížení ratingu by znamenalo nepříjemnosti nejen pro Spojené státy, ale i pro celý svět. „Pro svět by to znamenalo, že by ztratil kotvu bezrizikové aktiva, kterým americké státní dluhopisy jsou. Je to riziko pro centrální banky, které drží americké státní dluhopisy ve svých aktivech jako rezervy. Musely by vytvářet rezervy, opravné položky a znamenalo by to pro ně ztrátu,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 hlavní ekonom ING Vojtěch Benda.

Na zprávu o možném snížení ratingu USA proto okamžitě zareagovaly finanční trhy. Cena zlata se poprvé v historii vyšplhala nad 1 590 dolarů za troyskou unci a podobně dolar je blízko historického minima ke švýcarskému franku, který je vyhladávanou měnou v dobách nejistoty. Americká měna oslabuje nicméně i vůči dalším světovým měnám. Z amerických problémů tak navzdory vlastní dluhové krizi těží i euro, které ráno posílilo zhruba o 0,3 procenta na 1,4205 USD.

Moody's není jediná z ratingových agentur, kde hrozí Spojeným státům snížením hodnocení. Konkurenční Standard & Poor's v dubnu Spojeným státům snížila výhled ratingu. To je sice také varovný signál, není ale zdaleka tak vážný jako přeřazení ratingu do režimu pozorování. Standard & Poor's tehdy totiž sama upozornila, že pokud by rating skutečně snížila, patrně by to nebylo dříve než za rok až rok a půl.

Spojené státy narazily na dluhový strop

Spojené státy 16. května vyčerpaly povolený limit pro čerpání půjček, který činil 14,294 bilionu dolarů (asi 245 bilionů korun). Administrativa prezidenta Baracka Obamy chce povolený limit zvýšit o 4 biliony dolarů. Kromě toho chce zvýšit daně, aby zajistila státní kase další příjmy. Narazila ale u opozice, která požaduje zvýšení limitu pouze o poloviční částku a razantní škrty ve výdajích vlády. To by ale podle analytiků americké ekonomice přitížilo.

Mitch McConnell, předseda republikánských senátorů

„Doufám, že se ekonomové mýlí a že naše ekonomika poroste. Ale po letech diskusí a měsících vyjednávání mám pocit, že reálné řešení - dokud sedí prezident Obama v Oválné pracovně - je zřejmě nedosažitelné.“

Jednání se táhnou, ani jedna ze stran nechce ustoupit, každým dnem se tak zvyšuje riziko, že Spojené státy nebudou schopny dostát svým finančním závazkům, což se ještě nikdy v historii nestalo. Poslední termín pro zvýšení limitu pro zadlužení byl stanoven na 2. srpna.

Obamovi dochází trpělivost

Obama ve snaze uklidnit finanční trhy již dříve vzkázal, že se republikáni a demokraté budou scházet tak dlouho, dokud limit neupraví. Zatím je ale dohoda v nedohlednu a americkému prezidentovi začíná podle některých zdrojů docházet trpělivost. Včerejší bouřlivou debatu o rozpočtu podle republikánů ukončila roztržka, po které prezident jednání předčasně opustil.

Americký prezident Barack Obama
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

„Dosáhl jsem bodu, kdy říkám dost. Seděl by tu Ronald Reagan? Dosáhl jsem nejzazší hranice. To může můj prezidentský mandát ukončit, ale já tomu neustoupím,“ prohlásil Obama podle asistenta republikánů.

Po bouřlivé včerejší výměně názorů budou dnes obě strany v jednání o výši daní a deficitů pokračovat. Výsledek bitvy by mohl zásadně ovlivnit šance Obamy na znovuzvolení ve volbách v roce 2012.

Bez dohody mohou USA zbankrotovat

„Problém se neřeší tím, že se zvyšují dluhy. Pokud nenajdou způsob, jak celkově snížit dluhy dlouhodobě, tak bankrot jednoho dne skutečně přijde,“ varoval vydavatel Fleet Sheet Eric Best.

„Byl by to technický bankrot, protože vláda by si nesměla půjčovat další peníze na trhu a jelikož ji čekají splátky dluhopisů, které nyní budou končit – v srpnu je to zhruba 55 miliard – musí vyplácet úroky z dluhopisů, které stále ještě běží – v srpnu asi 27 miliard – tak by to znamenalo, že by musela některé výdaje škrtnout, aby upřednostnila splácení těchto dluhopisů a neztratila rating,“ vysvětlil Benda.

„Dopady by byly velmi drsné a pokud by ani po 2. srpnu politici rychle nezareagovali a nenavýšili limit, tak by se člověk musel obávat nějakého scénáře Lehman Brothers římská dvě,“ zdůraznil analytik ČSOB Jan Čermák.