Italský Senát schválil úsporná opatření

Řím - Italští senátoři dnes schválili úsporná opatření, která mají investory přesvědčit, že Itálie neupadne do dluhové krize. Vláda premiéra Berlusconiho tak vyhrála první ze dvou parlamentních bitev. V pátek by pak o úsporách měla hlasovat dolní komora. Balík úsporných opatření v hodnotě téměř 48 miliard eur (1,2 bilionu korun) má zajistit dosažení vyrovnaného rozpočtu do roku 2014.

V průběhu minulého týdne investoři obnovili výprodej na trzích ohrožených zemí eurozóny a kvůli obavám z šíření dluhové krize do větších ekonomik se zaměřili zejména na Itálii. Země se státním dluhem 120 procent HDP je nejzadluženější zemí eura po Řecku a dlouhodobější výrazné zvýšení úvěrových nákladů by ji mohlo vytlačit z finančních trhů podobně, jako se to stalo Řecku, Irsku a Portugalsku.

Italští senátoři
Zdroj: ČT24

Výnos pětiletých italských dluhopisů vzrostl na tříletý rekord 

Přestože se dnes Itálii podařilo prodat pětileté státní dluhopisy v objemu 1,25 miliardy eur, jejich výnos prudce vzrostl na tříletý rekord ve výši 4,93 procenta. Přitom ještě před měsícem, kdy se konala poslední srovnatelná aukce, výnos činil jen 3,9 procenta.

Dnešní aukce byla prvním prodejem dluhopisů s dlouhou dobou splatnosti od úterý, kdy Itálie prodávala desetileté obligace. Jejich výnos se vyšplhal na 6,02 procenta, což byla nejvyšší hodnota za posledních 14 let. U pětiletých dluhopisů z dnešní aukce je výnos nejvýše od června 2008.

Italské ministerstvo financí dnes vedle pětiletých dluhopisů prodalo i dluhopisy splatné v roce 2026, a to v objemu 1,72 miliardy eur. Jejich výnos vzrostl na 5,9 procenta, což je u této splatnosti nejvíce v historii. Celkově prodávali Italové cenné papíry v celkem čtyřech aukcích a získali 4,97 miliardy eur (zhruba 121,2 miliardy korun).