Švýcarsko od jádra také postupně upustí

Curych – Důvěra veřejnosti v jadernou energetiku po havárii jaderné elektrárny v japonské Fukušimě utrpěla. Po Německu už se začíná ke konci jádra uchylovat i Švýcarsko. Na rozdíl od svého souseda ale země nikam nespěchá. Všech pět jaderných elektráren v zemi sice postupně z provozu vyřadí, žádnou z nich ale nebude odstavovat předčasně. Poslední reaktor by tak měl přestat dodávat energii do sítě až v roce 2034.

Fukušimská havárie nahání světu hrůzu

Škody, které ve Fukušimě způsobilo zemětřesení a následná vlna ničivé tsunami, Evropany skutečně vyděsily. V březnu švýcarská vláda pozastavila schvalovací proces pro tři nové jaderné elektrárny. O víkendu pak proti jaderné energetice ve Švýcarsku protestovalo zhruba 20 tisíc lidí. Byla to největší taková demonstrace od 80. let minulého století.

Přestože jaderné elektrárny dodávají do švýcarské sítě 40 procent elektřiny, nové reaktory, až ty staré doslouží, už země stavět nebude. Nejstarší reaktory by po 50 letech provozu měly být odstaveny v roce 2019. Opozice by si ale přála rychlejší ústup od jaderné energetiky. Podobný postoj zaujímají i ekologové. Naopak podniky v odvětví budou mít z vládního rozhodnutí radost. Varovaly totiž, že by předčasné odstavení reaktorů zvýšilo ceny elektřiny a negativně by to poznamenalo zpracovatelský průmysl.

Švýcarská energetika s mnoha vodními elektrárnami v letech s vysokým stavem vody zásobuje elektřinou i sousední státy. V suchých letech ale musí energii dovážet.

Vydáno pod