Nové uranové ložisko v Indii má být největším na světě

Nové Dillí – Nedávno nalezené ložisko uranu v jižní Indii by mohlo být největším na světě. Na dole Tumalappalli ve státě Ándhrapradéš byly potvrzeny těžitelné zásoby 49 000 tun a celkově by jich mohlo být třikrát víc. Uvedl to dnes indický list The Times of India s odvoláním na šéfa indického vládního úřadu pro jadernou energii Srikumara Banerdžího.

„Pokud to tak bude, stane se ložisko největším uranovým dolem na světě,“ řekl Banerdží. Těžba na dole by měla podle něj začít do šesti měsíců. Podle listu by nynější prokázané rezervy ložiska stačily na zásobování jedné jaderné elektrárny o výkonu 8 000 megawattů po 40 let. Českému Temelínu by tak toto množství při jeho nynější kapacitě stačilo na 160 let. 

Nyní má Indie dva uranové doly – oba v Jharkhandu. Objevení ložiska Tumalappalli s možnými enormními zásobami by mohlo zemi pomoci snížit její závislost na zahraničních dodávkách. Indie získává uran za různých podmínek například z Francie nebo Kazachstánu, ale dosud nemá dlouhodobé smlouvy o dodávkách. 

Indie se využití jaderné energie nebrání ani po japonské katastrofě

V zemi neutichá obliba jaderné energie. Na rozdíl od některých jiných zemí, které byly nuceny zmírnit své nadšení pro jadernou energetiku po havárii ve Fukušimě, indická vláda ji považuje za nejčistší zdroj energie. 

Indie tak má v plánu zvýšit kapacity jaderných elektráren z nynějších 167 gigawattů na 187 GW do konce tohoto fiskálního roku v březnu 2012. Do roku 2020 by jejich celkový výkon měl vzrůst proti dnešku zhruba čtyřnásobně. Dillí kvůli tomu podepsalo dohodu o jaderné spolupráci se Spojenými státy a otevřelo svůj trh jaderné energetiky západním dodavatelům jako General Electric nebo Areva.