Americkým bankám se první kvartál vesměs vydařil

New York - Americká investiční banka Goldman Sachs dnes šokovala investory. Zveřejnila totiž výrazně horší hospodářské výsledky, než očekávali odborníci. Vybočila tak z trendu právě probíhající výsledkové sezóny ve Spojených státech - většina velkých firem včetně velkých bank totiž zatím vykazuje lepší čísla.

Goldman Sachs ve druhém čtvrtletí ztrácel hlavně na obchodování s dluhopisy. Akcie banky se v reakci na zveřejněné výsledky propadly na roční minima. Instituce ve druhém čtvrtletí vytvořila čistý zisk 1,05 miliardy dolarů (asi 18,2 miliardy korun), což je meziroční nárůst o téměř 132 procent. Výsledek přesto zaostal za odhady analytiků, protože citelně klesly obchody s investicemi s pevným výnosem. Celkové tržby se tak snížily o 17,6 procenta na 7,3 miliardy dolarů (zhruba 126,8 miliardy korun). 

Marek Hatlapatka, analytik Cyrrus

„Je to zklamání především z toho důvodu, že u ostatních bank, které reportovaly dříve, tak vykazovaly poměrně dobrá čísla v investičním bankovnictví. Goldman Sachs je vyloženě investiční banka, a proto se očekávalo, že bude mít taky dobrá čísla.“

V obchodování se dařilo konkurenční JPMorgan, špatná čísla nepředvedla ani Citigroup. Dnes nezklamala ani Wells Fargo. Naopak největší ztrátu v historii, přes třináct miliard dolarů, vykázala největší banka ve Spojených státech Bank of America. Banka musí zaplatit miliardy dolarů jako odškodnění klientům z doby hypoteční krize. 

„Pokud pomineme tuhle částku, tak si myslím, že výsledky Bank of America byly poměrně solidní. Bez této položky by banka byla ve druhém kvartále v zisku,“ dodal analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. 

Výsledkovou sezónu velkých amerických finančních domů zakončí ve středu US Bancorp a především Morgan Stanley. U ní analytici očekávají čtvrtletní nárůst zisku o čtyři procenta.

Reportáž Nikoly Foktové (zdroj: ČT24)