Horké dny eura. Hlavní aktér? Merkelová

Washington/Berlín – Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes vyzval státy eurozóny, aby posílily svůj záchranný Evropský fond finanční stability (ESFS). Učinil tak dva dny před očekávaným evropským summitem, který má jednat o pomoci kolabujícímu Řecku. Německá kancléřka Angela Merkelová ovšem nepotvrdila, že by měl summit přijmout zásadní rozhodnutí. Ve věci přitom zasáhl i americký prezident Barack Obama.

Mezinárodní měnový fond dnes varoval, že dluhová krize v Evropě by mohla mít vážné globální dopady, pokud se ji nepodaří rychle vyřešit. Podle MMF by měla eurozóna umožnit, aby ESFS nakupoval dluhopisy na sekundárním trhu. Tímto způsobem by prý mohl pomoci snížit riziko, že se dluhová krize přenese na další země eurozóny.

„Pokud by se s řešením krize státních dluhů otálelo, bylo by to velmi nákladné nejen pro eurozónu, ale i pro globální ekonomiku,“ poznamenal šéf oddělení MMF pro otázky eurozóny Luc Everaert. Posílit je podle něj nutné banky v celé eurozóně, zvýšení jejich kapitálu by však měl zajistit hlavně soukromý sektor.

Fond EFSF má nyní k dispozici 750 miliard eur (asi 18,3 bilionu Kč). Už dříve se ale spekulovalo, že by potřeboval víc, pokud má účinně přispět k řešení dluhové krize. Předpokládá se, že objem prostředků ve fondu by mohl vzrůst na dvojnásobek.

Rozhovor na lince Berlín-Washington

Ve čtvrtek 21. července má proběhnout očekávaný summit států eurozóny, který bude jednat právě o řešení řecké dluhové krize. Německá kancléřka Angela Merkelová ovšem dosud mírnila očekávání, že by se zde mohly dohodnout zásadní podmínky pro poskytnutí druhého záchranného úvěru pro Řecko.

S Merkelovou přitom dnes kvůli krizi eurozóny hovořil i americký prezident Barack Obama. Upozornil ji, že je naprosto zásadní, aby bylo přijato efektivní řešení s ohledem na globální ekonomiku.

„Shodli se na tom, že je důležité tuto krizi řešit efektivně, aby zůstal zachován proces oživení evropské, stejně jako globální ekonomiky,“ oznámil podle agentury Reuters Bílý dům. Ekonomika eurozóny je zhruba stejně velká jako ekonomika Spojených států. Američané se obávají, že pokud bude mít Evropa potíže, zhorší se i stav jejich ekonomiky.

Řecké rady (zdroj: ČT24)

Poradci německé vlády: Odepište půlku řeckého dluhu

Požadavek rázného postupu vznášejí i ekonomičtí poradci německé vlády. Kabinetu Merkelové doporučují, aby navrhl odepsat až polovinu řeckého dluhu. Pokud by se tento plán realizoval, zadlužení Řecka by tím kleslo ze zhruba 160 asi na 106 procent HDP.

Ekonomická rada německé vlády také doporučuje, aby měly banky možnost vyměnit současné řecké dluhopisy za nové, které by ale vydal Evropský fond finanční stability (EFSF). V takovém případě by podle nich bylo možné také garantovat stabilitu procesu restrukturalizace.