Česko a ostrov Man mají novou dohodu o výměně informací

Praha – Česká republika a ostrov Man podepsaly dohodu o výměně informací v daňových záležitostech. Dohoda vstoupí v platnost po schválení parlamentem a podpisu prezidenta. Ministerstvo financí o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Man je samosprávné závislé území britské koruny.

Podle ministerstva financí je podpis třetí z řady dojednaných dohod o výměně informací, které umožní tuzemským správcům daně získávat informace významné pro účely správy daní a přípravu vyšetřování daňové trestné činnosti. Česká republika již má stejnou dohodu s vládou ostrova Jersey a Britskými Panenskými ostrovy. Navíc dokončuje dohodu s Bermudami a na počátku roku vláda rovněž schválila dohodu s ostrovem Guernsey. 

Na základě těchto smluv může Česko získat informace potřebné pro správu daní, tedy zejména možnost prověřit, zda příjem nebo majetek Čechů nebo tuzemských firem byl řádně zdaněn. Ostrov Man je britské korunní závislé území rozkládající se na stejnojmenném ostrově, jenž leží v Irském moři mezi Anglií, Skotskem, Irskem a Walesem.