Poptávka po kaviáru roste

Dubaj – Přestože na tom světová ekonomika není nejlépe, poptávka po luxusním jídle roste. Příkladem může být kaviár. V nové kaviárové farmě ve Spojených arabských emirátech se ho každoročně vyprodukuje až 35 tun.

Kaviár se většinou podává při výjimečných příležitostech a na jídelním lístku ho často nenajdete. I tak je mezi lidmi velmi žádaný. Společnost The Royal Caviar Company proto vybudovala chovnou stanici ryb v průmyslové zóně v Abu Dhabi, kde chová kolem 18 tun ryb. Navíc do konce roku by jich mělo být až 124 tun. 

„Vyrobíme 35 tun kaviáru ročně. To uspokojí asi 10 procent světové poptávky,“ přiblížil manažer kaviárové farmy Muhaned Abu Awad. Za nejdražší typ kaviáru takzvaný Beluga lidé zaplatí 10 tisíc amerických dolarů za jeden kilogram. Ve Spojených arabských emirátech je kaviár levnější - stojí čtyři až šest tisíc. Lidé ho tam ročně sní asi 14 tun. Globální poptávka je ale daleko větší.

Chuť na kaviár má čím dál více lidí (zdroj: ČT24)

Robert Harper, obchodní ředitel Royal Caviar Group

„Podle našich odhadů je největší trh s kaviárem Severní Amerika, pak Rusko a pomalu se k těmto trhům přidává i Čína.“ 

S rostoucí poptávkou ale ubývá ryb, jejichž počty klesají už od roku 1991. V tomto roce kvůli drastickému výlovu začala platit omezení ve vodách Ruska, Ázerbájdžánu, Kazachstánu i Turkmenistánu. Nelegálně se ale zde loví dál. 

„Zamýšlíme, že pustíme do volné přírody některé jesetery, kteří se rozmnožili na naší farmě. Chceme tak přispět k ohroženému stavu životního prostředí,“ dodává obchodní ředitel Royal Caviar Group Robert Harper. Největším zdrojem jeseterů, tedy pravého černého kaviáru, je Kaspické moře, kde se nachází téměř 90 procent produkce. Dále také Černé moře, dolní tok Dunaje a povodí řeky Amur.