Čínský jüan je podhodnocený, potvrdil MMF

Peking/Washington – Podle Mezinárodního měnového fondu je čínský jüan podhodnocen o tři až třiadvacet procent a jeho kurz by se měl zvýšit. Fond ale zároveň upozornil, že i kdyby Peking přistoupil k okamžité výrazné revalvaci, hlavní obchodní partneři Číny by z toho žádný výraznější prospěch neměli.

Zpráva MMF zpochybňuje argumenty Spojených států a dalších západních zemí, podle nichž by zvýšení kurzu jüanu pomohlo odstranit obchodní nerovnováhu ve světové ekonomice; okamžitá revalvace čínského jüanu o 20 procent by měla na platební bilanci USA a Evropy jen nepatrný vliv - ekonomický růst v USA by se zvýšil o 0,07 procentního bodu a v eurozóně o 0,12 procentního bodu.

MMF:

„Samotný směnný kurz bude mít patrně jen velmi slabý přímý vliv na zlepšení globální nerovnováhy.“

MMF nicméně Pekingu doporučuje kurz jüanu zvýšit, protože s pomocí silnější měny se mu bude lépe bojovat s inflací a rychlým růstem cen realit. Zejména to však pomůže přeorientovat druhou největší ekonomiku světa od závislosti na investicích a vývozu ke zvýšení váhy domácí spotřeby. Právě tato restrukturalizace bude podle fondu klíčovým faktorem při snižování obchodních nerovnováh ve světě.

Čína by také měla dál uvolnit finanční systém a umožnit vznik nových trhů a finančních instrumentů, snížit daňové zatížení mezd a zlepšit zdravotnictví. K odklonu od růstu založeného čistě na investicích by dopomohlo zvýšení nákladů na půdu, energii, znečištění a kapitál, omezení monopolní moci v klíčových sektorech, zvýšení dividend státních podniků a zlepšení mobility pracovních sil.

USA Čínu kritizují

Spojené státy dlouhodobě poukazují na to, že umělé podhodnocení jüanu zvýhodňuje čínské vývozce a vysoké přebytky čínské platební bilance jsou příčinou hromadění obřích devizových rezerv. Čínské rezervy nyní překračují tři biliony dolarů (přes 51 bilionů Kč).

Čínský zástupce u MMF Che Ťian-siung však za příčinu růstu čínských rezerv označil politiku centrálních bank USA a Evropy. Ty drží úrokové sazby tak nízko, že globální kapitál to nutí přelévat se do výnosnějších aktiv v rozvíjejících se ekonomikách v čele s Čínou.