Česko zaplavují padělky hodinek

Praha - Celníci objevují padělané hodinky už nejen na tržnicích, ale často i v poštovních zásilkách. Během léta je vozí rovněž turisté z dovolených. Právě hodinářské značky patří celosvětově k nejčastěji napodobovaným. Jen Švýcaři, jejichž stroje se staly symbolem přesnosti, odhadují, že kvůli padělkům ztrácejí ve vlastní zemi až tisíc pracovních míst.

Švýcarské hodinky, které pocházejí z Číny, nebo padělky v poště a na rukou Čechů nejsou nic neobvyklého. Hodinky vystoupaly na žebříčku nejčastěji padělaných artiklů velice vysoko – podle škody na ochranných známkách jsou hned za oblečením, botami a taškami. „Nejčastěji se padělají značky jako Gucci, Cartier, Nike a Hello Kitty,“ poznamenala mluvčí Celní správy Martina Kaňková.

Zákazníci nezřídka kupují padělky vědomě za pár stovek. „Originál, to je ocel, krásná práce, to vezmete do ruky a téměř s tím upadnete,“ podotkla hodinářka Zdeňka Pečánková. Napodobeniny ale mohou stát i tisíce, a takové pozná jen profesionál. 

Nejen české, ale i celoevropské statistiky celníků ukazují na Čínu. Ta vede žebříček zemí,  odkud přichází padělané hodinky nejčastěji. Druhé místo ovšem patří Řecku.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)
Vydáno pod