Úrodu obilí zbrzdí počasí, zatím sklizena desetina

Praha – Sklizeň letos začala velmi brzy, zemědělcům však přibývají vrásky na čele kvůli nepříznivému počasí. Podle údajů Agrární komory jsou výnosy prozatím mírně vyšší než v loňském roce, letos však byla zatím sklizena zhruba desetina obilí a čtvrtina výnosů řepky. Podle viceprezidenta Agrární komory Jindřicha Šnejdrly trápí deštivé počasí zejména zemědělce na Moravě a Vysočině. Podle prognóz se má navíc zhoršovat kvalita sklizeného obilí. Ještě o poznání hůř jsou na tom pěstitelé ovoce. Velkou část úrody jim totiž poškodil nebo úplně zničil mráz hned na začátku sezony.

Obavy mají pěstitelé obilí hlavně na Vysočině a v Karlovarském kraji – právě tam musejí čekat, než obilí vyschne. „Poslední tři dny se sklízí hlavně v jižních Čechách, středních Čechách, ale na Moravě i v těch nejproduktivnějších oblastech sklizeň stojí,“ dodal Šnejdrla. Několikadenní déšť přitom dokáže výrazně snížit kvalitu obilí, třeba velmi kvalitní potravinářskou pšenici změnit na krmnou, a tím výrazně snížit jeho cenu. Cena obilovin se v posledních měsících kvůli situaci na americkém trhu mírně zvýšila, český trh spotřebitelů by však neměla výrazně zasáhnout. „Pokud se ceny pečiva zvýší, rozhodně to nebude z důvodu zvýšené ceny obilovin,“ uvedl Šnejdrla.

K dnešnímu datu je sklizeno 138 615 hektarů obilovin z celkem 1,349 milionu osetých hektarů. Průměrný výnos zatím dosahuje pěti tun na hektar, což je meziročně o 0,3 tuny na hektar více. Řepku farmáři sklidili z 86 123 hektarů s průměrným hektarovým výnosem 3,1 tuny z hektaru. Loni podle údajů ČSÚ průměrný výnos činil 2,83 tuny z hektaru. Touto plodinou letos zemědělci oseli rekordních více než 373 000 hektarů.

Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu zveřejněného před týdnem měla být o 6,1 procenta vyšší než loňská a měla by činit 6,547 milionu tun. Úroda řepky by měla vzrůst na rekordních 1,056 milionu tun, což by proti loňsku znamenalo nárůst o 1,3 procenta. Agrární komora odhaduje mírně nižší sklizeň než ČSÚ.

Úrodu ovoce poznamenaly mrazy

V jiné situaci jsou nyní čeští ovocnáři. Právě jich se totiž nejvíce dotkly mrazy na počátku května. „V našich sadech často dosahovala teplota od minus dvou do minus šesti stupňů Celsia. A v té době se stromy nacházely právě v nejcitlivější fázi, to znamená ve fázi kvetení,“ uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Mráz paradoxně neublížil jinak citlivým meruňkám, kterých bude oproti předchozím letům dostatek. V Jihomoravském kraji, kde se jich pěstuje nejvíc, totiž teploty neklesly natolik výrazně. U jiných druhů ovoce však může být úroda až poloviční. Podle Ovocnářské unie dokonce mnoho sadařů ohrožuje bankrot. Na letošní mrazy podle Ludvíka doplatí krachem 100 až 200 ovocnářských firem. 

Dobrou zprávou pro lidi je však to, že nižší úrody ani rozmary počasí na cenách ovoce nepoznají. České výpadky totiž podle ovocnářů nahradí dovozy. Ceny v obchodech by proto růst neměly.