Britská přímořská města se těší z olympijského zájmu

Londýn – Do olympijských her v Londýně zbývá rok. Místní doufají, že sportovní fanoušci přinesou do města tržby i nový zájem turistů. Některé oblasti v Británii z nich navíc těží už teď. Ovšem průzkum ukázal, že podpora olympiády mezi Brity klesá. I tak jsou její organizátoři stále optimističtí. Odhadují, že se například 64tisícová populace Weymouthu v době pořádání her dvojnásobně zvýší.

Dosud byli tradičními návštěvníky přímořských městeček na jihu Anglie většinou penzisté nebo rodiny s dětmi. Ve Weymouthu a Portlandu se ale teď situace změnila. Města totiž budou během olympijských her v Londýně hostit závody plachetnic a někteří sportovci si místní vody už začali testovat předem. 

Příliv sportovců a jejich fanoušků může být záchranou pro místní ekonomiku. Například Weymouth dostal 250 milionů liber, z čehož téměř polovinu investoval do dopravy. Nejen lepší infrastruktura má podle místních politiků přilákat podnikatele. „Doufáme, že někteří z nových návštěvníků budou příjemně překvapeni tím, co všechno jim naše město může nabídnout,“ říká Jacqui Gisborne z pracovního týmu Weymouth a Portland 2012. 

Plachetnice ve Weymouthu
Zdroj: ČT24

V kase města už ale nezbyly peníze na nový pětihvězdičkový hotel a městský přístav. Ne všichni obyvatelé přímořského letoviska si navíc myslí, že jim celosvětová sportovní událost prospěje. Někteří se bojí, že olympijský ruch návštěvníky odradí. Místní dokonce plánují odjet a své byty pronajmout. „Hodně obchodníků se bojí, že během her ztratí své stálé zákazníky, kteří se pak už nevrátí,“ uzavírá místní podnikatel Pat Silverton.

Olympiáda na britském pobřěží (zdroj: ČT24)