Zaměstnanci Starbucks v Chile stávkují

Santiago - K rostoucí vlně zaměstnaneckých protestů v Chile se přidávají i pracovníci předního světového provozovatele kaváren Starbucks. Pro společnost v zemi pracuje v současnosti kolem 700 lidí. Požadují větší mzdu a další pracovní výhody a někteří z nich na protest od neděle drží hladovku. Stávku podporuje více než polovina firemních odborářů, podle chilských zákonů je tak legální.

„Chceme se hlavně domluvit. Požadujeme přizpůsobení platu cenám v obchodech, příspěvek na obědy, starost firmy o naše uniformy, a samozřejmě nezbytnou bezpečnost a dopravu,“ říká mluvčí stávkujících Andres Giordano. Podle jedné ze stávkujících, Nicole Avilaové, nechtěli zaměstnanci stávkovat, ale firma je donutila, neboť odmítla veškeré jejich požadavky. Nyní jsou prý odboráři uprostřed jednání.

Kromě vyššího platu mají odbory více než 20 dalších požadavků, třeba příspěvek na svatbu nebo k narození dítěte. Společnost namítá, že je to nad rámec jejích standardů, a dodává, že platy zaměstnanců jsou i tak vyšší než  u jiných firem v zemi. „Průměrný nástupní plat pro zaměstnance v zemi je 3,30 dolarů za hodinu. A náš barista má zhruba o 30 procent víc,“ tvrdí mluvčí firmy Jim Olson.

Stávka ve Starbucks (zdroj: ČT24)

Starbucks se chce proti stávce odvolat a doufá, že skončí během několika dní. Firma provozuje zhruba 17 tisíc kaváren ve více než 50 zemích světa.