Krize zažehnána, do Česka se vracejí zahraniční miliardy

Praha – Svět se dostává z krize, takto okomentoval vývoj přímých zahraničních investic, které loni Česko přilákalo, generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek. České republice se totiž podařilo překonat výsledek předkrizového roku 2008, po kterém kvůli propuknutí globální hospodářské krize následoval prudký propad přílivu těchto investic. V uplynulém roce tak do tuzemska připlynulo 113 miliard korun, tedy více než dvojnásobek oproti roku 2009. Informace přinesla dnes zveřejněná zpráva Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD).

Česku se loni dařilo i v mezinárodním srovnání. Mezi zeměmi Visegrádské čtyřky Českou republiku překonalo pouze Polsko, které přilákalo investice za zhruba 161,5 miliardy korun. České firmy loni naopak do zahraničí investovaly přibližně 28,4 miliardy.

Slibné jsou i statistiky investic, které CzechInvest zprostředkoval v prvním letošním pololetí. „Oproti stejnému období loňského roku sice evidujeme o dva projekty méně, objem investic ho však překonává o více než 100 procent,“ podotkl Křížek. CzechInvest taktéž sleduje posun zájmu o projekty s větší přidanou hodnou. Tedy od projektů výrobních, často označovaných jako montovny, k projektům z oblasti IT, strategických služeb a oblastí spojených s výzkumem a vývojem.

Miroslav Křížek:

„Zpráva OSN dokazuje, že se svět dostal z krize. ČR co do objemu přímých zahraničních investic překonala předkrizový rok 2008, a to o necelých pět miliard korun. V roce 2009 přitom došlo oproti předchozímu roku k propadu o 42 procent.“

Komentář Miroslava Křížka (zdroj: ČT24)

Optimisticky se na výsledky dívá i ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Česko se podle něj vrací k předkrizovým hodnotám. Do dalších let UNCTAD sice předvídá pokračování růstu, zároveň ale podle Kocourka varuje před rizikem zejména fiskální nerovnováhy a inflace. „Abychom se právě těmto rizikům vyhnuli a současně vylepšili naši životní úroveň i konkurenceschopnost ekonomiky, chceme prosadit finanční ústavu, která zaručí, že se ČR nebude nezdravě zadlužovat a neohrozí tak budoucnost dalších generací,“ dodal ministr.

Výše zmíněné problémy by podle Křížka mohly ovlivnit i rozhodování investorů o umístění svých projektů. „Fiskální stabilita a míra inflace patří k faktorům, které mohou ovlivnit rozhodování investora, ve které zemi bude realizovat svoji investici. To samozřejmě platí i pro Českou republiku,“ varuje šéf CzechInvestu.

Na burze
Zdroj: Arne Dedert/ISIFA/EPA

Svět se předkrizového investování ještě nedočkal

Zahraničním investicím se dařilo i celosvětově. Jejich objem se v roce 2010 meziročně zvýšil o pět procent na 1,24 bilionu dolarů (zhruba 20,8 bilionu korun). Podle údajů OSN je to však stále o 15 procent nižší číslo než před celosvětovou hospodářskou krizí a téměř o 37 procent nižší než v roce 2007, kdy byl zaznamenán vrchol.   

Mluvčí CzechInvestu Štěpánka Filipová:

„UNCTAD ve zprávě předpovídá, že oživení toků přímých zahraničních investic bude pokračovat i v roce 2011 a dosáhne 1,4 až 1,6 bilionu dolarů. V roce 2012 počítá se zvýšením až na 1,7 bilionu a v roce 2013 na 1,9 bilionu dolarů.“

Z pohledu globální struktury přímých zahraničních investic loni podle zprávy UNCTAD pokračoval pokles objemu investic do služeb. Nejvýraznější snížení pak zaznamenal příliv přímých zahraničních investic do finančního sektoru. Naopak růst vykázal výrobní sektor. Investice v této oblasti tvořily téměř polovinu všech projektů.