Orbán chce hnát expremiéry před soud kvůli dluhu

Budapešť - Maďarská pravicová vláda v čele s premiérem Viktorem Orbánem hledá další páky proti socialistické opozici. Vládnoucí strana Fidesz žádá, aby před soudem stanuli tři ministerští předsedové z let 2002 až 2010 kvůli tomu, že údajně mají na svědomí vysoké zadlužení země, jak uvedla agentura DPA. Stalo by se tak poprvé v demokratickém Maďarsku a Evropě, kdy by politici byli hnáni před spravedlnost kvůli špatné politice.

Podle Orbánova mluvčího Pétera Szijjártóa by kvůli stíhání bývalých premiérů mohly být pozměněny zákony, pokud by to neumožňovala stávající legislativa. Zažalováni by mohli být expremiéři Péter Medgyessy, Ferenc Gyurcsány a Gordon Bajnai, kteří předsedali maďarským vládám v letech 2002 až 2010. Během této doby vzrostl státní dluh Maďarska z úrovně 53 procent HDP na 82 procent. Jejich politika zadlužování je „politickým zločinem“, dodal mluvčí premiéra. Celosvětová globální krize pak Maďarsko přivedla na pokraj bankrotu.

Ovšem renomovaný maďarský expert na trestní právo Peter Hack upozornil, že zpětné trestání by pošlapalo zásadu každého právního státu, podle níž není trestu bez zákona. A v době, kdy byli socialističtí politici u moci, zjevně neexistovala legislativa, podle níž by bylo možné jejich chování trestně stíhat. Podle Hacka však přichází v úvahu stíhání jednotlivých politiků za osobní obohacování a zneužití funkce, což umožňují i současné zákony.

Viktor Orbán
Zdroj: ČT24

Orbánův mluvčí Szijjártó v pondělí plán vlády relativizoval: „Samozřejmě chápu, že rozhodnutí (předchozích vlád) spadají do minulosti (…), tedy nelze vytvářet zákony se zpětnou účinností.“ Podle něj však také není přípustné, aby následky špatné hospodářské politiky minulosti odnesl pouze maďarský lid, a ne politici, kteří jsou za tyto kroky odpovědní.

Přestože zadlužení Maďarska není zrovna malé, zdaleka nepatří mezi nejvyšší v Evropě. Experti uvádějí mezi důvody rostoucího zadlužení absenci reforem nákladného sociálního systému a rozbujelého státního aparátu v posledních 20 letech. V letech 1998-2002 přitom byl poprvé u moci i Fidesz.

Hlavním terčem Fideszu by mohl být expremiér Gyurcsány. Orbán mu dle pozorovatelů stále nemůže zapomenout, že jej Gyurcsányho socialisté ve volbách poráželi. Orbán tak musel dvě legislativní období „zahřívat“ opoziční lavice. Socialisté Orbána viní z touhy po pomstě.

V současnosti je z demokratických zemí znám jiný případ stíhání bývalého premiéra kvůli špatným rozhodnutím v hospodářské politice. Bývalý islandský premiér Geir Haarde čelí obvinění z nečinnosti při finanční krizi v roce 2008, a v červnu proto stanul před zvláštním tribunálem ustaveným parlamentem. Haardemu hrozí dva roky vězení. O dost hůře loni dopadl tajemník severokorejské komunistické strany Pak Nam-ki, kterého režim za nepovedenou revalvaci měny popravil.