Investoři se bojí krize, prodávají španělské a italské dluhopisy

Madrid/Londýn – Itálie a Španělsko dnes utrpěly další ránu. Tentokrát šlo o výprodej státních dluhopisů, jejichž výnosy vystoupily na nová maxima. To Madridu a Římu prodražuje obsluhu státního dluhu. Trh se obává šíření dluhové krize do dalších zemí eurozóny, kterému nahrává zpomalení hospodářského růstu.

Španělské státní dluhopisy se splatností deset let vládu stojí 6,45 procenta, což je nejvíce za dobu existence eurozóny. Později se sice výnos trochu snížil, dál však zůstává v těsné blízkosti hodnot, kde byl v případě řeckých, irských a portugalských dluhopisů, než tyto země požádaly o finanční pomoc ostatní členy Evropské unie. V případě Itálie výnos srovnatelných dluhopisů vzrostl na 6,18 procenta a je rovněž nad hodnotami z 21. července, kdy Evropská unie oznámila svůj nejnovější plán boje s dluhovou krizí, aby uklidnila trhy.

Růst nákladů na obsluhu dluhu a nepřízeň finančních trhů značně ovlivňují politické dění v obou zemích. Italský ministr financí Giulio Tremonti dokonce svolal mimořádnou schůzku, na které chce situaci podrobně analyzovat. Španělský premiér José Zapatero dnes zase odložil začátek své třítýdenní dovolené, aby byl v těsném kontaktu s hospodářským vývojem země.

Itálie a Španělsko nezkrachují, nesmějí

Situaci se snaží uklidnit evropští činitelé, kteří si nepřipouštějí, že by vývoj v obou zemích představoval nějaké riziko. O tom, že by Itálie a Španělsko potřebovaly finanční pomoc, nechtějí slyšet vůbec. Evropská komise nicméně uvedla, že situaci podrobně sleduje.

Mluvčí Evropské komise Chantal Hughesová:

„Pevně věříme v odhodlání italských i španělských úřadů dostat ekonomiku zpět na růstovou dráhu.“

Situace na trzích však nevěstí nic dobrého. Itálie a Španělsko jsou třetí a čtvrtou největší ekonomikou eurozóny. Jejich záchrana obdobným způsobem jako u Řecka, Irska nebo Portugalska by nebyla možná. Burzy v Itálii i ve Španělsku dnes pokračovaly v poklesu a navázaly tak na vysoký pondělní propad. Hlavní index burzy v Madridu ztrácel do půl procenta, o den dříve přitom odepsal 3,4 procenta. Burza v Miláně ztrácela zhruba jedno procento.

Eura
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl

Trhy rozkolísal pomalejší růst a obavy z recese v USA

Za turbulence může hned několik faktorů. Trhy jsou ostražité kvůli zpomalení tempa růstu ekonomiky, a to jak v Evropě, tak ve Spojených státech. Dluhová krize by se tak mohla rozšířit dál. Za poslední dva týdny se přidaly také obavy, že by se americká ekonomika mohla vrátit k recesi a že Spojené státy přijdou o nejvyšší rating.

Investoři tak reagují odprodejem všeho, co považují za riskantní. Nakupují bezpečnější aktiva, tedy hlavně zlato a švýcarský frank. Patrné je to i z poklesu výnosů německých státních dluhopisů, po nichž je mnohem vyšší poptávka.