Kaderka: ČSTV bude muset prodávat majetek

Praha – Špatná finanční situace, která Sazku dovedla až do konkurzu, už doléhá i na jejího majoritního akcionáře – Český svaz tělesné výchovy. Podle člena svého výkonného výboru Iva Kaderky bude svaz muset prodat alespoň část svého majetku. Kaderka to řekl v dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu. Český svaz tělesné výchovy má rozhodující majetkový podíl ve ski areálu ve Špindlerově Mlýně, ale také v Peci pod Sněžkou, Harrachově nebo na šumavském Zadově.

„ČSTV, pokud bude chtít zachránit v podstatě aspoň část toho, proč má existovat, tak asi bude muset přistoupit k prodeji některých majetků. Já zatím nebudu prognózovat kterých, protože to nevím,“ prohlásil Kaderka. „Určitě tam jsou majetky, které jsou zátěží a daly by se prodat, jistěže ano,“ dodal.

Už začátkem letošního roku se přitom vyrojili zájemci o koupi lukrativních krkonošských areálů. Jedním z nich by mohl být podle informací Lidových novin například Svaz lyžařů ČR. „Kdyby se ČSTV rozhodl nakonec areály opravdu prodat, máme zájem jeho podíl odkoupit,“ uvedl již dříve šéf Svazu lyžařů Lukáš Sobotka. Lyžařský svaz nyní drží zhruba třetinu akcií areálů a disponuje předkupním právem.

Špindlerovský lyžařský areál by pak mohl skončit v rukou gumárenského bosse Tomáše Němce. Ten ve středisku drží 10procentní podíl a stejně jako lyžařský svaz i on disponuje předkupním právem. Svůj zájem o koupi už rovněž avizoval.

ČSTV už podle Kaderky nemá pro sport valný smysl

„Horská střediska nejsou jediné majetky, je tu i nymburský areál, Podolí nebo Zadov, majetek je ale zanedbaný,“ připomněl Kaderka v pořadu. Zároveň ale dodal, že svaz už velký smysl pro český sport nemá. Dřív šly peníze z ministerstev školství a financí nejprve do ČSTV. Dnes již existuje jiná organizace - iniciativa Sport 2011, přes kterou jdou státní dotace do českého sportu.

Stát posílá prostřednictvím ministerstva školství do sportu 2,7 miliardy korun ročně. Další peníze poskytuje ministerstvo financí. Tzv. kalouskovné se pohybuje kolem 270 milionů korun.