Pošta slaví v první půlce roku úspěch, plán splní

Praha – České poště se v pololetí podařilo zvýšit tržby o 350 milionů na 10,49 miliardy korun navzdory pokračujícímu poklesu příjmů z doručování listovních zásilek. Zisk stoupl taktéž, a to na 674 milionů z loňských 608 milionů korun. Poště mohly pomoci i její nové služby jako večerní doručování balíků a zvýšení jejich hmotnosti až na jednu tunu.

Společnosti se dařilo i v odvětví elektronických služeb a vliv na kladný hospodářský výsledek má také pokračující optimalizace nákladů. Meziroční úspory jsou patrné především u provozních a režijních nákladů. „Už nyní je zřejmé, že plán hospodářského výsledku letos splníme,“ tvrdí generální ředitel Petr Zatloukal. V červnu pošta uváděla plán letošního zisku 40 milionů korun proti loňským 126 milionům.

Petr Zatloukal:

„Je to solidní výsledek s ohledem na skutečnost, že tržby z listovních zásilek poště vytrvale klesají. Považuji za velmi pozitivní, že se je daří kompenzovat především výnosy ze segmentu balíkových služeb, které odpovídají dynamice rozvoje trhu. V případě internetových obchodů roste poště podíl na trhu dokonce významně rychleji.“

Letos pošta spustila v ostrém provozu večerní doručování balíků. Od začátku roku také zvýšila jejich maximální hmotnost ze 30 kilogramů až na jednu tunu. Poslední novinkou je možnost doručení balíku do krajských měst v den podání. Státní podnik Česká pošta provozuje 3 370 poboček a má téměř 3 400 zaměstnanců.