Hollywoodské trháky jsou v Moskvě opět v módě

Moskva – Ruskému filmovému průmyslu se dvacet let po pádu Sovětského svazu opět začíná dařit. Tamní kina loni vydělala rekordních sedmnáct miliard korun. Rusové hltají hollywoodské trháky. To do Moskvy táhne největší hvězdy stříbrného plátna. Po finanční krizi navíc do filmu zase začíná víc investovat stát, který chce zvednout původní produkci. Ta se zatím s filmy z Hollywoodu kvantitou nemůže rovnat.

Návštěvnost kin se loni zvedla o patnáct procent, a tržby tak byly rekordní. Americkým hvězdám se tedy procházka po červeném koberci v Rusku vyplatí. Na ruské premiéře posledních Pirátů z Karibiku proto nechyběl Johnny Depp ani Penelope Cruz. Zahraničním snímkům přitom Rusové začali fandit více než těm domácím až před dvěma lety. „V Rusku každý miluje dobré akční americké filmy. Hollywood nikdy nezemře,“ tvrdí ruský student.

Americký režisér Will Gluck:

„Ruský filmový trh už dávno nepatří mezi ty rozvojové. V budoucnu bude nových snímků v Rusku rychle přibývat.“

Vedle každého ruského filmu nabízejí tamní kina hned pět filmů z americké produkce. Například třetí díl Transformers v Rusku jen za první týden vydělal 22 milionů dolarů, což je pro domácí filmy nedostižný úspěch. „Trhy jako ten ruský jsou velmi důležité. Hollywood to ví,“ tvrdí herec Patrick Dempsey.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Ruskému filmovému průmyslu zasadila těžkou ránu finanční krize. Soukromí investoři do něj neposílali žádné peníze, stát jen málo. Zvrat nastal až loni, kdy vláda do odvětví investovala 160 milionů dolarů - dvakrát víc než v roce 2009. Podobnou sumu dostane filmový průmysl i letos. Tentokrát ale nebudou podpořeny soukromé produkční společnosti, ale výstavba nových kin.

Filmaři se sjíždějí do Česka

„V Rusku chybí skuteční profesionálové. To se podepisuje na kvalitě filmů. Řada z nich se taky točí v zahraničí, kde je to levnější, například v Praze,“ komentuje situaci filmového trhu šéf produkční skupiny Bazelevs Nikita Trynkin. A Česko se zdá být filmařským rájem. Loni tu producenti utratili přes 900 milionů korun. Po letech odlivu se tak díky finančním pobídkám podařilo zase přilákat zahraniční tvůrce. Nejvíc peněz u nás loni nechaly americké, slovenské a francouzské produkce.

Útraty filmařů v České republice
Zdroj: ČT24