Ořezaný rozpočet vystaví dálnicím stopku

Praha – Kvůli úsporám ve státním rozpočtu a snížení výdajových kapitol jednotlivých resortů bude muset ministerstvo dopravy v příštím roce zastavit práce na klíčových dopravních tepnách. Úbytek deseti miliard z původně 47miliardového rozpočtu zmrazí dostavbu dálnice D11 do Hradce Králové, práce na východní větvi pražského obchvatu i stavbě železničního koridoru mezi metropolí a Českými Budějovicemi.

Vedle zmíněných staveb zůstane nedokončené také propojení Ostravy a Frýdku-Místku (silnice 1/56), odsouvá se rovněž stavba českobudějovického obchvatu. „Tento seznam ukazuje, co by se všechno muselo zastavit, pakliže by došlo k tak drastickému snížení našeho rozpočtu,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Byl to právě šéf resortu Pavel Dobeš (VV), kdo proti plánované podobě státního rozpočtu se schodkem 105 miliard nejhlasitěji protestoval. Věci veřejné pak ve vládě předběžné podobě státního hospodaření v roce 2012 ani nevyslovily souhlas.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Vyhlídky pro příštích dvanáct měsíců kritizují i kraje, jichž se úspory na dopravě dotknou. Velké výhrady tak padají v Královehradeckém kraji. Dálnice D11 do Hradce Králové zatím nepovede, přestože už se podařilo ukončit šestnáctiletý spor s farmářkou Ludmilou Havránkovou a odkoupit od ní potřebné pozemky. „Každé zdržení dostavby je pro kraj špatné a bylo by potřeba, aby alespoň do Hradce Králové byla (dálnice) dokončena co nejdříve,“ uvedl mluvčí kraje Jiří Hošna.

Hněv v jižních Čechách - bez dálnice, koridoru, obchvatu

Obdobně nespokojení jsou také představitelé Jihočeského kraje. Kraj dlouhodobě postrádá dálniční spojení s Prahou a nyní se o rok posouvá i plán na stavbu železničního koridoru. Nevyřešený zůstává také palčivý bod krajského města. „Pro Jihočechy je to podle mého zpráva, která může vyvolávat snad už jenom hořký úsměv, protože každý ministr dopravy, když přijede do jižních Čech, tak slibuje, jak vyřeší dálnici D3 okolo Českých Budějovic,“ konstatoval náměstek hejtmana Jihočeského kraje Martin Kuba.

Negativní zprávou pro Jihočeský kraj je i to, že úspory na ministerstvu dopravy se dotknou také rozšiřování sítě cyklostezek. „Jihočeský kraj je postaven na turistickém ruchu, takže pro nás je to velmi špatná zpráva,“ dodává Kuba. Dobešův resort momentálně počítá s částkou ve výši 30 milionů korun.