Rogers: Snížení ratingu hrozí i Británii a zemím eurozóny

Londýn - V příštích měsících se hrozba snížení ratingu ponese i nad Velkou Británií a některými zeměmi eurozóny. Myslí si to uznávaný americký investor Jim Rogers, který tak v rozhovoru na finanční televizi Reuters Insider a také v televizi CNBC reagoval na zprávu o snížení ratingu Spojených států, k němuž sáhla agentura Standard & Poor's. Dodal, že Amerika měla o nejvyšší rating přijít už dávno. Rogers si vydobyl uznání především jako investor na komoditních trzích.

Rogers míní, že vyspělé evropské země se dočkají snížení ratingu především v důsledku dalšího zhoršení dluhové krize. Politici podle něj začnou volat po dalším uvolnění měnové politiky, aby podpořili hospodářský růst. Úrokové sazby jsou ale nízko, takže nezbude, než opět sáhnout k takzvanému kvantitativnímu uvolňování měnové politiky.

Jim Rogers

„Byla by to bláznivá představa myslet si, že Spojeným státům se rating sníží, a Velké Británii ne. Existuje spousta zemí, například Belgie, Španělsko, vlastně řada zemí v Evropě, kterým by se měl rating snížit tak, jako se snížil Spojeným státům.“

Jim Rogers
Zdroj: ČT24/raymondpronk.com

Podle Rogerse Standard & Poor's dlouho váhala se snížením ratingu Spojených států. Washington si podle něj nezaslouží ani rating AA plus, který mu agentura teď přiznává. Spojené státy prý dluhy jen těžko splatí: „Můžou je pořád obnovovat a dál hrát divadlo. Amerika už ale zkrachovala.“

Rogers: Vhodnou investicí mohou být komodity

I nadále Rogers počítá s růstem cen komodit, neboť věří, že investoři se opět vrátí k reálným aktivům. Těm prý dají přednost právě ze strachu z dalšího kvantitativního uvolňování, což je jinými slovy tištění nekrytých peněz. S ním zpravidla později přichází vysoká inflace. Kvantitativní uvolňování Rogers očekává na obou stranách Atlantiku, tedy jak od americké centrální banky (Fed), tak od centrálních bank v Evropě.

Sídlo ratingové agentury Standard & Poor's
Zdroj: ČT24

Investoři mají i po snížení ratingu o americké dluhopisy zájem

Podle deníku The Wall Street Journal pokles úvěrového ratingu Spojených států neovlivnil zájem o americké dluhopisy. Obligace trhy i nadále považují za bezpečný přístav. Při dnešním obchodování požadované výnosy, které vyjadřují míru obav investorů z nesplácení dluhopisů, dokonce klesly. Může za to nejistá situace na trzích a obavy z nepříznivého vývoje celosvětové ekonomiky, kdy investoři opouštějí riziková aktiva. 

The Wall Street Journal

„Vývoj ceny (dluhopisů) zvýraznil dilema globálních investorů od čínské centrální banky přes penzijní fondy po japonské ženy v domácnosti: Není mnoho alternativních aktiv typu bezpečného přístavu, která by se dokázala vyrovnat hloubce a likviditě trhu s americkými dluhopisy, kde celkový nesplacený dluh činí více než 9,3 bilionu dolarů.“

Makléř
Zdroj: ČTK/AP Photo/Michael Probst

Navíc investory snížení ratingu ze špičkového stupně AAA na AA+ nepřekvapilo, jelikož tuto možnost agentura Standard & Poor's avizovala několik týdnů. Naopak trhy v současnosti mnohem více znepokojuje zdraví americké ekonomiky a evropská dluhová krize. „Zájem o americké dluhopisy roste, protože stále představují kvalitní instrument, který je pro investory útočištěm i přes to, co říká S&P,“ vysvětlil Thomas Roth ze společnosti Mitsubishi UFJ Securities.

Pětileté americké dluhopisy dnes zaznamenaly největší pokles požadovaných výnosů, a to o 0,1 procentního bodu. Na druhou stranu výnosy třicetiletých dluhopisů spíše stagnovaly, protože se investoři přesouvali k obligacím s kratší dobou splatnosti.