Věci veřejné chtějí zachránit stravenky

Praha - Ve středu se vláda bude zabývat daňovou reformou, kterou navrhlo ministerstvo financí. Šéf státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09) ale s plnou podporou od Věcí veřejných (VV) počítat nemůže. Šéf Věcí veřejných Vít Bárta totiž serveru iDnes.cz řekl, že strana na zrušení daňového zvýhodnění stravenek nekývne. Bárta se tak vyjádřil po dvouhodinovém jednání ministrů a finančních expertů VV s předsedou Odborové centrály Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslavem Zavadilem.

V rámci daňové reformy chce ministerstvo zrušit zhruba čtvrtinu z celkových 118 výjimek. Lehké to ale nebude. „Zrušení stravenek nepodpoříme,“ uvedl totiž Bárta. Výhrady budou mít podle Bárty ministři z jeho strany také k plánu zrušit nyní superhrubou mzdu. „V zásadě nejsme proti zrušení superhrubé mzdy, ale nemůže to podle nás vést k dalšímu propadu v příjmech rozpočtu,“ řekl serveru Bárta.

Předseda strany Věci veřejné Radek John:

„Je třeba se podívat na daňové výjimky v této zemi. Je jich více než stovka. Když jsme dnes jednali s odboráři, tak ti tvrdí, že pomocí daňových výjimek neplatí 17, ale jen 13 procent. A myslíme si, že je třeba zrušit řadu daňových výjimek, ale ty stravenky jsou tak sociálně citlivé a lidé v této zemi dostávají zabrat už těmi reformami, že není zrovna čas na zrušení stravenek. Ale uznáváme, že my všichni, kteří stravenky nemáme, doplácíme vlastně na lidi, kteří je mají.“

Koaliční partneři jsou zaskočení. „VV opět zkouší, co obyvatelé této země a koaliční partneři vydrží, nebo nevydrží ve způsobu jejich jednání. Já považuji za velmi nekorektní, abychom se takovéto informace dozvídali z médií,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi předseda poslaneckého klubu strany TOP 09 Petr Gazdík. Na to mu však John vzkázal, že jde o konzistentní, několik měsíců trvající názor.

Podle Gazdíka ale Věci veřejné nepřišly zrovna ve vhodnou dobu. Připomněl, že zrovna pravděpodobně přichází další vlna finanční krize a je třeba uchovat si důvěru trhů. „Naší snahou jako vládní koalice by mělo být dát důvěru v českou ekonomiku, dát důvěru, že jaksi tato vláda chce fiskální stabilitu, nechce si každý rok půjčovat desítky a stovky miliard na svoji běžnou spotřebu. Snahy VV, které takto prezentují, jde proti tomuto cíli,“ vysvětluje.

Věci veřejné se brání tím, že v daňových výjimkách existují mnohem větší nespravedlnosti, například výjimky pro hazard stojí podle Johna stát miliardy korun. Proto žádá nejprve odstranění těchto velkých anomálií. Podle Gazdíka bude rušení těchto výjimek součástí dalšího návrhu. Podle něj nejsou v pořádku ani stravenky. „Není na místě, že jedna skupina má nezaslouženě daňové výhody, na kterou se skládá jiná skupina občanů,“ uvedl.

Ministerstva se taky bouří

Proti rušení některých daňových výjimek se ovšem v připomínkovém řízení postavilo i několik ministerstev nebo například odbory. Ministerstvo dopravy je proti zrušení daňového zvýhodnění režijních jízdenek nebo stravenek. Ministerstvo obrany, vnitra a další bezpečnostní složky nesouhlasí rovněž se zrušením osvobození od daně u kázeňské odměny nebo odchodného.

Vydáno pod