Estonsko si finanční a politickou stabilitou vysloužilo lepší rating

Tallinn – Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zvýšila rating Estonska na stupeň AA minus, zatímco dosud hodnotila závazky této nové členské země eurozóny známkou A. Ratingová agentura oceňuje hlavně rychlé zotavení ekonomiky z recese i finanční a politickou stabilitu. Vidí i předpoklad dalšího silného růstu ekonomiky. Země přitom ještě před dvěma lety vykazovala jeden z nejhlubších hospodářských propadů v zemích EU.

„Zvýšení ratingu odráží náš názor, že Estonsko má konsenzuální politický rámec, ekonomickou flexibilitu, transparentní a produktivní veřejný sektor, zdravou fiskální politiku a předpoklad silného růstu ekonomiky,“ píše ratingová agentura ve své zprávě. Výhled ratingu je stabilní, agentura tedy s žádnou další změnou v dohledné době nepočítá.

Hlavní rating Estonska se tak dostal do takzvané „dvouáčkové“ kategorie. Ve stejné kategorii jsou po snížení ratingu z minulého týdne i Spojené státy. Stejná agentura, tedy Standard & Poor's, jim rating snížila o jeden stupeň, a to z prestižní známky AAA na známku AA+. Nejvyšším ratingem, tedy „tříáčkovým“, se může pochlubit jen hrstka zemí. V Evropě to je třeba Německo, Švédsko, Finsko, ale i Francie a Velká Británie.

Rating je klíčovým vodítkem pro investory, kteří podle něj hodnotí, jak je pro ně daná země riziková. Obecně platí, že čím vyšší je rating, tím je země považována za spolehlivějšího dlužníka. Věřitelé a trhy obecně pak takové zemi půjčují peníze za příznivějších podmínek, zpravidla tedy s nižším úrokem. To je klíčové pro plánování státních výdajů.

Estonsko se v lednu stalo nejmladším členem eurozóny. Tallinn udržel deficit rozpočtu do tří procent hrubého domácího produktu, jak stanoví konvergenční pravidla, i za hospodářské krize. Estonská ekonomika přitom ještě před dvěma lety vykazovala meziroční propad HDP o více než 16 procent, což byl jeden z nejhorších výsledků v EU.

Vydáno pod