Fed ponechal úroky, ale akciové trhy spíše zneklidnil

Washington – Americká centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny a slíbila, že je kvůli slabé ekonomice bude držet na rekordně nízké úrovni ještě nejméně dva roky. Prohlášení měnového výboru Fedu, jehož výsledky se nakonec od očekávání nelišily, žádný nový příslib podpory ekonomiky neobsahovalo. Navíc akciové trhy po něm výrazně zpomalily růst a reagovaly opačným směrem.

Představitelé Fedu přiznali, že ekonomický růst v USA je nyní značně slabší, než se čekalo. Tato skutečnost má v dohledné budoucnosti omezovat inflaci. Fed drží od finanční krize základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0–0,25 procenta.

„Výbor nyní předpokládá, že ekonomická situace – včetně nízkého tempa využití zdrojů a potlačeného střednědobého výhledu inflace – bude pravděpodobně opravňovat k udržování výjimečně nízkých úrokových sazeb na federální fondy nejméně do poloviny roku 2013,“ uvedl Fed. Z deseti členů výboru proti tomuto stanovisku hlasovali tři, kteří nesouhlasili se změnou dosavadního obecného určení doby udržování nízkých sazeb „delší období “ na konkrétní datum.

Už téměř tři týdny americké a světové akcie takřka nepřetržitě klesají a v pondělí tento trend vyvrcholil nejhlubším propadem od prosince 2008. Investoři proto čekali, zda Fed přijde s nějakým novým krokem na podporu trhů a upadající americké ekonomiky.

Akcie reagovaly na prohlášení Fedu propadem

Proto americké akciové trhy před prohlášením Fedu výrazně rostly a Dow Jones získával přes jedno procento. Ovšem po oznámení začaly hlavní indexy klesat a poté se přehouply do červených čísel. Dow Jones asi půl hodiny po zprávě v divokém kolísání ztrácel 0,7 procenta. Propad zrychlil kurz dolaru ke švýcarskému franku, jenu i euru a z mírného růstu se do poklesu přehouply ceny ropy.

Finanční trhy
Zdroj: Lai Seng Sin/ČTK/AP Photo

Hlavní příčinou otřesů na trzích jsou vedle strachu z eskalace dluhové krize v eurozóně obavy z propadu americké ekonomiky do nové recese. Ty ještě prohloubilo víkendové historicky první snížení amerického úvěrového ratingu.

V prvním pololetí největší ekonomika světa téměř zastavila růst i přesto, že Fed se ji v té době snažil podpořit systematickým nakupováním státních dluhopisů v rámci druhé vlny takzvaného kvantitativního uvolňování (QE2). Fed tyto nákupy ukončil v červnu a nyní se zdá, že jeho možnosti další měnové stimulace jsou prakticky vyčerpány. Od finanční krize let 2008–09 se bilance Fedu kvůli těmto intervencím zvýšila téměř trojnásobně na rekordních 2,9 bilionu dolarů.

Vydáno pod