Apple přesvědčil EU, aby neprodávala tablety od Samsungu

San Francisco - Americká společnost Apple prosadila u německého soudu dočasný zákaz prodeje počítačových tabletů Galaxy Tab od svého jihokorejského konkurenta Samsung Electronics. Přesvědčila celou Evropskou unii s výjimkou Nizozemska. Apple tím zaznamenal druhé velké vítězství v globálním sporu, který vede se Samsungem o patenty na tablety.

Mluvčí Applu Kristina Huguetová v úterý večer uvedla, že předběžné opatření proti tabletům Galaxy Tab poslední verze 10.1 vydal soud v Düsseldorfu. Podle unijních regulí se jeho rozhodnutí vztahuje na celou Evropskou unii s výjimkou Nizozemska, kde probíhá samostatný soud. Samsung je se svými mobilními telefony a tablety vlajkové řady Galaxy považován za největšího konkurenta Applu a jeho produktů iPhone iPad.

Apple způsobil Samsungu potíže, možná mu je tučně zaplatí

„Předběžné opatření znamená pro Samsung obrovské potíže, které se promítnou do finančních ztrát. Apple dosáhl na Samsung na půdě, kde je Samsung silnější,“ upozornil Luděk Vokáč z Mobil.cz. Evropa měla totiž být pro Samsung trhem číslo jedna.

Jenže soud by mohl vyjít pěkně draho také Apple. „Pokud Apple neuspěje, bude muset Samsungu uhradit značný balík škod, je to tedy potenciálně značně riskatní,“ podotkl právník se zaměřením na duševní vlastnictví Nathan Mattock.

Právní bitva mezi technologickými koncerny se rozrůstá od dubna, kdy Apple zažaloval Samsung u federálního soudu v Kalifornii a poté v dalších zemích světa. Apple obvinil korejský podnik z toho, že jeho mobily a tablety Galaxy „otrocky“ kopírují jeho produkty. Samsung reagoval vlastními patentovými žalobami. Samsung dnes prohlásil, že rozhodnutí soudu napadne, protože firma o podání žádosti na zákaz prodeje v EU nevěděla a neměla možnost se nijak vyjádřit.

Verzi 10.1 firma uvedla na trh v Evropě teprve nedávno a zatím zde pouze dodává zboží do skladů. „Teprve jsme začali zavážet sklady našich distributorů. Můžu vám garantovat, že v této chvíli v ČR i na Slovensku se nedostane do prodeje ani jeden kus tabletu 10.1,“ ujistil mluvčí Samsungu Marek Pšeničný.

Samsung vzdal boj v Austrálii

Samsung bojuje o patenty s Applem i na jiných frontách. Minulý týden odložil uvedení poslední verze tabletu Galaxy na australský trh. Prohlásil, že ho tam nebude uvádět v americké verzi, nyní se čeká, s jakou novinkou pro australský trh přijde. „Dá se to vnímat tak, že Samsung v podstatě uznal, že se nemá smysl pouštět do nějakého zásadního dohrocení sporu,“ míní internetový publicista Martin Lér.

Prozatím je na světovém trhu tabletů lídrem iPad. Apple jich v prvním pololetí prodal 14 milionů, zatímco tabletů Galaxy Tab se podle odhadů analytiků prodalo na 7,5 milionu. Dalšími konkurenty jsou PlayBook kanadské firmy Research In Motion, Xoom od Motoroly a nedávno uvedla na trh svůj přístroj TouchPad společnost Hewlett Packard. Na trhu je nyní přes sto různých značek tabletů a většina z nich funguje na platformě Android vyvinuté společností Google.