Na škrty nejvíce doplatili úředníci, důchodců se úspory nedotkly

Praha – Vládní úspory nejvíce dolehly na zaměstnance veřejného sektoru. Během roku ztratili na platech přes 6 procent. Ukazuje to první rozbor, který má na stole vláda. Na opačný pól staví důchodce. Těch se škrty aspoň zatím skoro nedotkly. Mzda se oproti loňsku nesnížila také lidem, kteří pracují v soukromém sektoru, nejsou nemocní a nerodí děti. Vyplývá to z průzkumu, který ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek poslal na vládu.

Od začátku tohoto roku se lidem vyplatí pracovat spíš v soukromém podniku než třeba na úřadě, ve školství nebo v armádě. Průměrně mají zaměstnanci mimo veřejný sektor na výplatní pásce o 658 korun víc. Nejnovější čísla opět zburcovala odbory. Hodlají s premiérem ještě tvrdě vyjednávat.

„Analýza jen potvrdila, co jsme předpokládali. Pokud by vláda pokračovala stejným trendem, nemůžeme vyloučit žádné protestní či jiné akce tak, jako tomu bylo v minulém roce,“ varoval místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl.

Jaroslav Hanák, prezident svazu průmyslu a dopravy

„Odbory budou reagovat vždycky tak, že budou podporovat kohokoliv, komu se snižují mzdy. Takže já si myslím, že tam není systémový přístup.“

Vláda hodlá i přes protesty odborů škrtat dál. Oproti loňsku nicméně chce využít i jiné cesty. „Oproti tomu plošnému snižování, které se, doufám, nebude dál dít tímto způsobem, tak přistoupíme k velmi sofistikovaným nástrojům,“ podotkl náměstek ministra práce Vladimír Šiška.

Relativně v klidu mohou být zatím penzisté. Oproti loňsku si dokonce polepšili skoro o pětistovku měsíčně. A to hlavně díky valorizaci. Důchody by se přitom měly valorizovat v příštím roce – podle prvních propočtů by měly v průměru vzrůst o necelé tři stovky. Jenže o něco víc by v příštím roce mohla s výdaji důchodců zamíchat inflace, která se nejspíš prudce zvýší kvůli plánovanému zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty z 10 na 14 procent.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)