Londýnské nepokoje vrhají stín na britský turismus

Londýn – Zprávy o nepokojích v Británii se rozšířily po celém světě. Dělají tak špatnou reklamu zemi, ve které turismus vytváří podle odhadů jedno z dvanácti pracovních míst. To jsou dohromady tři miliony lidí, kteří jsou přímo či nepřímo spojeni s cestovním ruchem. Například Izrael nebo Německo už varovaly své obyvatele, aby byli při cestování do Velké Británie opatrní. Jihoafrická republika dokonce doporučuje, aby tam její občané jezdili jen na neodkladné cesty. Rok před olympijskými hrami se tak britský cestovní ruch ocitl v ohrožení.

„Lidi se bojí létat do Londýna - nechtějí letět s dětmi, se svými rodinami… Je to všechno kvůli této situaci, zrušili už asi 20 až 30 procent zájezdů,“ vysvětluje manažer cestovní kanceláře Elishama Atias. 

„Hodně lidí nám říkalo, ať sem nejezdíme. Dva nebo tři v hotelu nám doporučili, abychom sem nechodili - my jsme tu ale jen na den a zatím se to zdá v pořádku. V noci to ale prý bude o dost horší,“ myslí si americká turistka Mashal Lakhani. 

Uklidnění pro turisty: Nepokoje se týkají okrajů metropole

Podle zástupců londýnských turistických organizací si většina návštěvníků nepokojů ani nevšimne, protože se odehrávají na okraji metropole. Navíc červen byl dokonce rekordním měsícem - v návštěvnosti i z pohledu utracených peněz. 

Nepokoje v Londýně
Zdroj: ČT24

„Návštěvy stouply o devět procent, jejich peněžní hodnota o čtyři procenta. Opravdu zajímavé je, že sem přijíždějí návštěvníci mimo Severní Ameriku a Evropu, takže za první pololetí je turistů z nových oblastí o 11 procent víc. Rok jsme začali opravdu dobře. Máme pobočky po celém světě a podle nich hlásí turistický průmysl znepokojení, ale lidé zájezdy neruší,“ míní ředitelka strategie a komunikace kanceláře Visit Britain Patricia Yates. 

Dobrým číslům ale výrazně napomohla královská svatba. Záběry z ní se šířily po celém světě, stejně jako záběry nepokojů. Britové teď doufají, že současný obrázek země nebude mít stejně silnou odezvu. Londýnský starosta už nepokoje přirovnal ke gólu do vlastní branky, který vyjde opravdu draho.