Velká razie obchodní inspekce: Zabavovaly se padělky, padaly pokuty

Praha - Obchodní inspekce má za sebou největší kontrolní akci v tomto roce. Zaměřila se při ní na kvalitu pohonných hmot u benzínových pump a taky na tržnice a stánky s letním občerstvením. A kontrola přinesla ovoce. Inspektoři odhalili řadu padělků a rozdali také pokuty nepoctivým obchodníkům.

První kroky inspektorů vedly v pátek ke stánkům s občerstvením u Slapské přehrady. Kontrolovali hlavně správnou gramáž, správné informování zákazníků o cenách, účtování, označení výrobků nebo to, jestli personál nenalévá pod míru.

V sobotu inspektoři zamířili třeba do pražské tržnice SAPA. Dlouho se tu ale nezdrželi, i když to zdaleka neznamená, že by na tržnici nebylo co kontrolovat. „Po hlášení v rozhlase, kdy jsme slyšeli slovo 'kimčo', což znamená – Česká obchodní inspekce provádí zátah – tak jsme tam tu práci ukončili,“ vysvětlil vedoucí kontroly Miroslav Rudolf. Zatímco v sobotu nepoctiví prodejci ze sítí inspekce unikli, v neděli, kdy se inspektoři na tržnici vrátili, se jim to už nepodařilo a inspekce sklidila úspěch.

Víkendových akcí ale bylo více. Kontroloři zavítali třeba také na Chodské slavnosti, které probíhaly v Domažlicích. Během největší letní kulturně-společenské akce v Plzeňském kraji provedl tým jejích inspektorů dvě desítky kontrol, porušení zákona zjistil ve 12 případech. Oproti loňsku je to sice zlepšení, stále ale platí, že obchodníci porušují na podobných akcích zákon stále poměrně často.

„Zákon byl porušen ve zhruba 60 procentech případů. Na místě jsme uložili deset blokových pokut, ve dvou případech bude zahájeno správní řízení,“ upřesnil ředitel České obchodní inspekce pro Plzeňský a Karlovarský kraj Milan Javorský. Chyby inspektoři našli hlavně v uvádění cen, u nabízeného textilu a obuvi, zaznamenali také nedostatky v plnění informační povinnosti. Na výrobcích chyběly údaje o materiálovém složení nebo o způsobu údržby.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

V pondělí si kontroloři posvítili na pohonné hmoty. Testy nafty v mobilní laboratoři odhalily, že například palivo u čerpací stanice v Lulči na Vyškovsku nesplňuje stanovené normy. Odpoledne pak inspekce pokračovala v raziích na tržnicích. Na kontrolu její pracovníci vyrazili tentokrát do Hatí na Znojemsku. Před týdnem byla v Hatích obrovská razie celníků, kteří zabavili zboží za 28 milionů korun. I přesto ani dnes, jen týden po tak velké akci, neodešli inspektoři s prázdnou. Odhalili padělky za 13 milionů korun.

Vydáno pod