ČEZu výsledky unikly kvůli špatně zajištěnému systému

Praha – Za předčasným únikem části hospodářských výsledků energetické skupiny ČEZ stojí nedostatečné zabezpečení části vnitřního internetového systému firmy. Obchodní ani provozní systémy ale ohrožené nijak nebyly. Společnost ČEZ to uvedla na dnešní tiskové konferenci. Šéf firmy Martin Roman také uvedl, že i nadále bude společnost vyplácet dividendy ve výši 50 až 60 procent z čistého zisku.

Výsledky včera předběžně zveřejnila agentura Reuters. „Došlo k prolomení systému a stažení části informací z naší jedné IP adresy,“ vysvětluje incident finanční ředitel skupiny ČEZ Martin Novák. Šlo tedy o útok na publikační část serverů ČEZu, a to z jediné IP adresy, která je registrovaná na Reuters. Podobný systém jako ČEZ přitom používá většina firem, záležitost pro ně může být poučením do budoucna.

Podle mluvčího společnosti ČEZ Ladislava Kříže je firma vystavena během půl roku přibližně deseti hackerským útokům. „Žádný hacker se ještě nikdy nedostal do vnitřních systémů firmy, jako je obchodní nebo provozní,“ poznamenal však Kříž. „Kolegům z Reuters se podařilo dostat na neveřejné stránky, které jsou naplněny informacemi veřejnými, ale teprve připravenými k publikování,“ dodal Kříž.

Ladislav Kříž:

„Dostali se do vnitřního publikačního systému, kde jsou jen veřejné informace, ale zveřejňované v určitém čase. Byla učiněna opatření, aby se toto už nestalo.“

Nejde přitom o první předčasné zveřejnění výsledků ČEZu. Letos v únoru společnost, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, omylem poslala čísla o hospodaření za loňský rok o několik dní dříve. Její mluvčí totiž poslal čísla o hospodaření za rok 2010 novinářům už v příloze pozvánky na tiskovou konferenci, kde měla být data zveřejněna.

ČEZ
Zdroj: ČT24/ČEZ

Za únik ale společnosti, která svoje akcie obchoduje na Pražské burze, hrozí postihy. Kvůli neopatrnosti může dostat pokutu od České národní banky i od samotné burzy. „V tomto případě to zjistila agentura Reuters a ta to následně zveřejnila ve všech informačních kanálech, takže k účastníkům trhů se to dostalo rovnoměrně a možnost zneužití informací byla poměrně malá,“ uvedl makléř firmy Fio David Brzek.

„Burza disponuje v takovýchto případech sankčními prostředky. Těch je celá škála: od písemné důtky až po finanční postih. V pravidlech je nastaven do výše pěti milionů korun,“ vysvětlil mluvčí Burzy cenných papírů Praha Jiří Kovařík.

Pověst firmy na českém trhu ale událost zřejmě příliš nepoškodí. Třeba ve Spojených státech by mohla utrpět mnohem víc. „Investorská kultura v Americe je určitě o něco vyspělejší a investoři podstatně citlivěji reagují na problematické události. Tady to společnosti poměrně dobře prošlo,“ dodal Brzek.

Zisk firmy klesl o 40 procent

Ve druhém čtvrtletí letošního roku firma hospodařila s čistým ziskem 6,72 miliardy korun, což je meziroční pokles o téměř 40 procent. Pokles zisku je výraznější, než čekali analytici. Novotný to vysvětluje tím, že se v minulém čtvrtletí nahromadilo několik pozitivních zpráv včetně jednorázových faktorů, v letošním druhém čtvrtletí potom došlo k negativním vlivům. Proto došlo k tak výraznému poklesu.  

„Výsledky zaostaly za očekáváním prakticky celého trhu. Jsou samozřejmě slabé,“ uvádí analytik PPF Petr Novák. Nižší čísla vznikla ČEZu především kvůli nižší prodejní ceně elektřiny a posilující koruně. Celoroční zisk by se měl podle odhadů společnosti proti loňsku snížit zhruba o 13 procent.

Komentář Martina Nováka (zdroj: ČT24)

Průměrná cena, za kterou ČEZ prodává elektřinu na příští období, činí podle obchodního ředitele skupiny Alana Svobody na rok 2012 52 eur (asi 1 267 korun), na rok 2013 je to 54 eur za megawatthodinu a pro rok 2014 je průměrná předprodejní cena 56 eur.

Dividendy ČEZu zůstanou na 50 až 60 procentech čistého zisku

I nadále počítá energetický gigant se zachováním své dosavadní dividendové politiky, kdy výplatní poměr dividend dosahuje 50 až 60 procent čistého konsolidovaného zisku. Na začátku srpna začal ČEZ vyplácet dividendy z loňského zisku v celkové výši 26,9 miliardy korun. Akcionáři pak získají 50 korun na akcii. Stát z dividend ČEZ získal 18,8 miliardy korun. Peníze z dividendy chce využít mimo jiné na financování důchodů.

ČEZ je největší energetickou společností v České republice a největší veřejně obchodovanou společností ve střední Evropě. Tržní kapitalizace podniku přesahuje 400 miliard korun a jeho většinovým akcionářem je stát. Ten ve firmě drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.