Čína vydala rekordní balík dluhopisů v jüanech

Peking - Čína vydala v Hongkongu největší balík dluhopisů v jüanech v historii. Investorům nabídla obligace za 20 miliard jüanů, tedy zhruba 3,1 miliardy dolarů (52,6 miliardy korun). Zájem o obligace byl přitom velký. Tříleté dluhopisy se dokonce prodaly s výnosem 0,6 procenta, tedy levněji, než se předpokládalo.

Čínské ministerstvo financí už vydalo dluhopisy v jüanech dvakrát. V roce 2009 šlo o šest miliard a v roce 2010 o osm miliard. Nyní má jít o celých dvacet se splatností od dvou do deseti let. „Letošní emisi nejvíce charakterizuje její objem. To ukazuje význam, který centrální čínský vláda přikládá Hongkongu. Peking má velký zájem na jeho sociálním a ekonomickém rozvoji,“ míní náměstek čínského ministerstva financí Li Jung.

Hongkong je oficiálně zvláštní administrativní zónou Čínské lidové republiky. Platí tu však jiná pravidla a mají také jinou měnu, kterou je hongkongský dolar. „Politika centrální vlády je specifická v tom, že musí podporovat dvojí politicko ekonomický systém - tedy sledovat jak individuální rozvoj oblasti, tak jeho sladění se zájmy celé země,“ dodává Li Jung.

Čínské dluhopisy (zdroj: ČT24)

Vydáním dluhopisů však Čína sleduje zájmy své primární měny, tedy jüanu. Měna má teď dobré podmínky k tomu, aby se ve velké míře prosadila na světových trzích. Dluhová krize totiž oslabuje pozici dolaru i eura. Naopak čínská ekonomika má stabilní základy a stále roste, stejně jako její reputace. 

Che Kuang-pej, viceprezident Bank of China, Hongkong

„V posledních letech se v Hongkongu dramaticky zvyšují objemy obchodů v jüanech. Vezměme například objem úspor. Ještě před rokem tvořily vklady v jüanech asi 100 miliard. Do konce června letošního roku už to bylo 550 miliard.“ 

Čínská domácí měna zatím úspěšně vzdoruje tlakům vůči americkému i hongkongskému dolaru. Vláda a sní i nezávislí ekonomové proto předpokládají, že o nové dluhopisy bude na trzích velký zájem.

Vydáno pod